Hlavní obsah

Putin se chlubil zbraněmi, které nezastaví žádná obrana

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin při svém čtvrtečním projevu o stavu země mluvil i o tom, jak narostla vojenská síla Ruska a kolik bylo zařazeno do výzbroje nových raket. Hrozil novou superraketou Sarmat. Současně si stěžoval, že USA nesouhlasily s omezením strategických zbraní a protiraketové obrany. Zmínil odstoupení USA od smlouvy o omezení protiraketové obrany v roce 2002.

BEZ KOMENTÁŘE: Putin při svém výročním projevu představil superraketu SarmatVideo: AP

 
Článek

„Rusko vyrábí nové zbraně v reakci na akce USA, které rozmístily systémy protiraketové obrany v dalších zemích,“ řekl Putin a zmínil systémy v Rumunsku a v Jižní Koreji.

„Ochrana hranic je důležitá,“ řekl Putin a dodal: „Značně vzrostla síla našeho námořnictva a kosmických sil.“

Uvedl, že do výzbroje bylo zařazeno 80 nových pozemních balistických raket a

102 raket odpalovaných z ponorek. Zařazeny byly do výzbroje tři ponorky s raketami a dvanáct pozemních jednotek se střelami JARS 1.

Zmínil i vývoj nového strategického raketového komplexu Sarmat a vývoj hypersonických zbraní. Putin nechal během projevu promítnout video s animací ukazující schopnosti sarmatu, který nemá žádné omezení doletu.

Dodal, že se vyvíjejí i jaderné zbraně, které nejsou balistické. Uvedl, že jde o malé střely s plochou dráhou letu s neomezeným doletem, protože mají jaderný pohon. „Na konci roku se na ústředním polygonu v Ruské federace uskutečnil úspěšný start ruské střely s plochou dráhou letu a jaderným pohonem,” řekl. Střela podle něj představuje nový typ strategických zbraní.

Foto: Alexei Nikolsky, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Putin hovořil i o hypersonických zbraních, které většina zemí chce, protože proti nim skoro neexistuje obrana. Zmínil střely Avantgard: „Rusko má takové zbraně. Nové zbraně mohou manévrovat v hustých vrstvách atmosféry. Budou jako meteorit,” uvedl.

Vlastnictví takových zbraní samozřejmě poskytuje výhody v ozbrojeném boji, uvedl ruský prezident. „Žádný systém protiraketové obrany pro nás nyní není překážkou,” dodal.

Putin hovořil o systému Kinžal, což je střela vypouštěná z letadla. Ukázal opět její video. Její verze byla 1. prosince zařazena k jednotce, která prověřuje její možnosti. Má létat rychlostí desetkrát vyšší, než je rychlost zvuku.

Zmínil, že se nové zbraně budou vyrábět sériově a že neporušují žádnou mezinárodní dohodu.

Zmínil i bezposádkové ponorky, které jsou mnohonásobně menší. I ty ukázal na videu. Jsou údajně rychlejší než stávající ponorky i torpéda.

Reklama

Výběr článků

Načítám