Hlavní obsah

Putin nečekaně dorazil na Krym, spustil první linii elektrického vedení z Ruska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu večer nečekaně přijel na Krym, který je postižen ukrajinskou energetickou blokádou, informovala agentura TASS. V Simferopolu spustil první linii dálkového podmořského vedení z Ruska. Krym zůstává bez proudu od 22. listopadu, kdy Tataři odpálili dva sloupy elektrického vedení.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

Rusko od zahájení blokády přepravilo na anektovaný poloostrov stovky dieselových generátorů, které přednostně zásobují zdravotnická zařízení a strategické podniky. Elektřinu dostává jen asi polovina ze dvou miliónů obyvatel Krymu.

Obyvatelé Krymu s nadějí očekávají výstavbu takzvaného energetického mostu, jímž má elektřina proudit z ruského Krasnodarského kraje na Krym přes Kerčský průliv. Podmořský kabel by měl krizi vyřešit.

Foto: Reuters

Jeden ze zničených sloupů elektrického vedení u vesnice Čonhar v Chersonské oblasti, který odpálili radikální aktivisté 21. listopadu. Poloostrov tak odřízli od dodávek elektřiny.

První etapa budování energetického mostu má být podle informací ruského tisku hotova do 20. prosince, druhá pak do června příštího roku. Šéf Kremlu zároveň podle TASS v Simferopolu prověří kroky, které mělo krymské vedení učinit v zájmu normalizace poměrů po odpojení ukrajinských dodávek. Termíny většiny prezidentských nařízení vypršely v úterý.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám