Hlavní obsah

Putin navrhl Kyjevu plán na oddělení vojsk v Donbasu

Kyjev

Ruský prezident Vladimir Putin ve čtvrtek poslal ukrajinskému prezidentovi Petru Porošenkovi písemný plán na stažení těžké výzbroje z linie fronty v Donbasu. Oznámil to v neděli kremelský mluvčí Dmitrij Peskov. Kyjev prý plán dostal v pátek, ale odmítl ho, aniž navrhl jiný. Ukrajinská strana o Putinově návrhu neinformovala.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

"Rusko v posledních dnech důsledně usilovalo o roli prostředníka v urovnání (ukrajinského) konfliktu," řekl Peskov ruským novinářům.

"V noci ze čtvrtka na pátek prezident Putin odeslal písemné poselství prezidentu Porošenkovi, v němž oběma stranám konfliktu navrhl konkrétní plán stažení těžké výzbroje. Poselství dostal ukrajinský prezident v pátek ráno," konstatoval mluvčí.

Ukrajinská strana ale podle Peskova navrhovaný plán odmítla a žádný vlastní návrh nepředložila. "A nejen to, znovu zahájila bojové akce," upozornil Peskov.

V ukrajinských médiích se o Putinově poselství neobjevila žádná informace. Putin své návrhy odeslal do Kyjeva v době, kdy na doněckém letišti vrcholila ofenziva povstalců snažících se vytlačit armádní jednotky ze strategického areálu. Kyjev dnes na útok odpověděl prudkou protiakcí, při níž strategickou zónu údajně znovu obsadil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám