Hlavní obsah

Putin je náš car, ohlásili kozáci v Donbasu

Kyjev

Ruští kozáci, kteří od jara okupují značné části vzbouřeneckého východoukrajinského Donbasu, vyhlásili prezidenta Vladimira Putina za ruského cara. V televizním projevu to v pondělí prohlásil šéf kozácké Národní gardy v Luhanské oblasti Nikolaj Kozycin.

Foto: Mikhail Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Nevytváříme v Donbasu žádné kozácké republiky, je to utopie. Jsme součástí ruského impéria a Putina dnes považujeme za svého cara,” uvedl Kozycin.

Jeho oddíly ovládají značné území v Luhanské oblasti a sám Kozycin měl donedávna svůj štáb ve městě Antracyt jižně od Luhansku. Kozácké jednotky si zakládají na své autonomii a příkazy vůdců „Luhanské lidové republiky" ignorují.

Podle ukrajinských médií došlo už v minulosti k několika ozbrojeným incidentům mezi kozáky a luhanskými separatisty.

Zápas mezi veliteli

Kozycin byl nucen koncem loňského roku Antracyt opustit a odjet domů do Ruska. Novinářům řekl, že je na dovolené. Podle kyjevských médií ho z Luhanské oblasti vyvezli agenti ruské tajné služby a do Donbasu se už nevrátí. Jeho odstranění má podle analytiků posílit pozice hlavního šéfa luhanských povstalců Igora Plotnického, který je věrným spojencem Moskvy. Postupnou likvidaci jeho nepřátel má potvrzovat i smrt Alexandra Bednova, přezdívaného Batman, kterou v neděli oznámily Plotnického bezpečnostní orgány. [celá zpráva]

Související témata

Foto: Michael Klimentyev/RIA Novosti/Kremlin, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: STRINGER, Reuters

Průvod demonstrantů v moskvě

Smrt Batmana v pondělí důrazně odsoudil Igor Strelkov, nepsaný vůdce donbaských vzbouřenců, který byl nucen stejně jako nedávno Kozycin východoukrajinské bojiště pod tlakem Moskvy opustit. Podle Strelkova šlo v případě Batmana o „vraždu a banditismus, který nemá nic společného se zákonem”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám