Hlavní obsah

Pussy Riot chtějí po Rusku milióny odškodného

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Dvě členky punkrockové skupiny Pussy Riot požadují od Ruska odškodnění za své věznění. Podle listu The Guardian chtějí Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová každá 120 000 eur (3,3 miliónu korun) a k tomu 10 000 eur (274 000 korun) za soudní výlohy. Odškodného se dožadují u štrasburského soudu.

Foto: Profimedia.cz

Naděžda Tolokonnikovová a Marija Aljochinová z Pussy Riot

Článek

„Jejich proces v Rusku nebyl spravedlivý, a tak se ho chtějí dočkat u Evropského soudu pro lidská práva. Navíc chtějí, aby tento případ nastavil precedens a Rusové mohli veřejně hovořit o citlivých politických záležitostech, i když jejich hlas nepodporuje většina. Tento případ se především týká svobody projevu a práva na spravedlivý proces,“ prohlásil Pavel Čikov, šéf organizace právníků hájících lidská práva Agora, která hudebnice zastupuje.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruská justice podle Aljochinové a Tolokonnikovové porušila jejich práva a týrala je. Zatčeny a odsouzeny byly předloni za to, že v hlavním moskevském chrámu Krista Spasitele zpěvem prosily bohorodičku, ať vyžene prezidenta Vladimira Putina. Soud jim uložil trest dvou let vězení. Třetí členka skupiny, Jekatěrina Samucevičová od soudu odešla jen s podmínkou.

BEZ KOMENTÁŘE: Pussy Riots zadrželi v únoru v centrálním moskevském kostele kvůli skladbě Bohorodičko, vyžeň Putina!

Aljchoninová s Tolokonnikovovou byly propuštěny po 21 měsících na základě prezidentské amnestie.

Podle průzkumů veřejného mínění s vystoupením Pussy Riot nesouhlasila výrazná většina Rusů. Jejich trest ale považovali za nepřiměřeně tvrdý.

Reklama

Výběr článků

Načítám