Hlavní obsah

První oběť pedofilního kněze v Polsku vysoudila od církve milión

Právo, Pavol Minárik

Finanční náhradu 150 tisíc zlotých (téměř milión korun) zaplatí polská katolická církev Marcinovi K. z Koszalina, kterého jako 12letého chlapce sexuálně zneužíval kněz Zbigniew R. Jde o první případ v Polsku, kdy církev jako instituce zaplatí odškodné oběti trestného činu, který má na svědomí katolický kněz.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O sexuálním zneužívání duchovním začal Marcin veřejně hovořit před osmi lety. Městský soud v Kolobrzegu tehdy pedofilního kněze odsoudil ke dvěma letům vězení. Před rokem začal Marcin jako první v Polsku vymáhat po katolické církvi soudní cestou finanční náhradu ve výši 200 tisíc zlotých (1,3 miliónu korun).

Církev odškodné zaplatí

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přestože vedení polské katolické církve vyplácení odškodného obětem pedofilních duchovních dlouhodobě odmítalo a zdůrazňovalo, že kněží se musejí ze svých činů zodpovídat sami, v pondělí došlo k náhlému zvratu. „Církev navrhla zneužívanému vyplatit 150 tisíc zlotých a ukončení procesu, s čímž on souhlasil,“ řekl v televizi TVN24 Marcinův právní zástupce.

„Dnes v Polsku konečně padla od základů teze, že církev nenese odpovědnost za pedofilní činy kněží, kterých se často dopouštěli i během plnění služebních povinností,“ uvedl Marcin K.

Není pochyb o tom, že se svými požadavky na finanční náhradu vystoupí i další oběti kněží. „Konečně u městského soudu v Lublině (na východě Polska) se tak v pondělí už stalo,“ dodal bez podrobností Marcin.

Reklama

Výběr článků

Načítám