Hlavní obsah

První letošní běh s býky v Pamploně přinesl zranění hned šesti lidem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pamplona

Šest odvážlivců utrpělo zranění při prvním letošním běhu s býky, který v rámci oslav svatého Fermína každoročně pořádá severošpanělská Pamplona. Mluvčí Červeného kříže José Aldaba podle agentury AP uvedl, že zdravotníci do nemocnice převezli staršího muže, kterého býk poranil na noze. Dalším pěti běžcům ošetřili řezné rány a zhmožděniny.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Při prvním letošním běhu s býky v Pamploně se zranilo šest lidíVideo: Reuters

 
Článek

Devítidenní oslavy svatého Fermína začaly v pátek. Dnešní běh s býky byl prvním z celkem osmi, které městečko v nadcházejících dnech čekají. Davy převážně mladých mužů oděných v bílém a s červenými šátky kolem krku se při úprku pamplonskými uličkami snažili vyhnout býčím rohům, což se neobešlo bez strkanic.

Agentura DPA napsala, že dnešní běh byl mimořádně rychlý. Trasu dlouhou asi 825 metrů běžci překonali za dvě minuty a 53 vteřin. Obvykle prý celá událost trvá asi čtyři minuty. Loňský zahajovací běh ale podle agentury AP trval ještě o 23 vteřin méně.

Vláda provincie Navarra v prohlášení uvedla, že mezi dnešními zraněnými jsou 21letý japonský mladík a 26letý Australan. Hospitalizován byl 73letý obyvatel Pamplony, kterého býk nabral na roh a poranil ho na pravé noze. Všichni ostatní svá zranění utrpěli během pádů, které obvykle událost doprovází.

Býk táhl mladíka po zemi

Jistého mladíka prý jeden z šestice býků táhl několik metrů po zemi poté, co dotyčný zachytil tričkem za roh zvířete. Mladík ale vyvázl bez zranění.

Tradice běhů sahá do 19. století, když byli býci přesouváni do arén před konáním koridy. Mezi běžci (mozos) je každoročně zraněno asi 200 až 300 lidí, z toho asi tři procenta vážně. Od roku 1911, kdy se začaly vést oficiální záznamy, přišlo při bězích 15 lidí o život.

Loni se do běhů s býky zapojilo celkem přes 20.000 milovníků adrenalinu. Většinou se jednalo o muže ve věku od 18 do 35 let. Téměř polovina z nich byla podle pamplonské radnice ze zahraničí, především z USA, z Austrálie a z Británie. Letos se ve městě s 200 000 obyvateli kvůli oslavám očekává asi 500.000 návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám