Hlavní obsah

První běženci dorazili k hranicím Slovinska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lublaň
Aktualizováno

První uprchlíci dorazili v sobotu v autobusech na chorvatsko-slovinskou hranici poté, co Maďarsko o půlnoci uzavřelo svou zelenou hranici s Chorvatskem. Informovala o tom slovinská policie. Maďarsko mezitím dočasně obnovilo kontroly na hranicích se Slovinskem, oznámil ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti nastupují v Chorvatsku do vlaku mířícího do SlovinskaVideo: Reuters

 
Článek

Maďarská televize M1 uvedla, že na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Mursko Središće/Petišovci dorazily v sobotu dopoledne první tři autobusy s migranty. Po přechodu na slovinskou stranu uprchlíky převezli do záchytného tábora u slovinské obce Lendava, registrováni byli přímo na hranici. Lendava se nachází na chorvatsko-slovinsko-maďarském trojmezí a není vyloučeno, že běženci se pokusí překročit slovinsko-maďarské hranice u obce Rédics.

Podle ministra zahraničí má maďarská vláda informace o tom, že už začalo převážení migrantů na slovinsko-maďarskou hranici. Proto je podle něj znovuzavedení hraničních kontrol nezbytné. Dodal, že opatření je "prováděno v rámci schengenské dohody".

Na rozdíl od Chorvatska jsou jak Maďarsko, tak i Slovinsko členy schengenské zóny volného pohybu osob bez hraničních kontrol. Všechny tři země jsou členy EU.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Běženci v autobusu vypraveném Chorvatskem k hranicím se Slovinskem

Další tři autobusy odvezly uprchlíky do přijímacího centra v obci Dolga vas. Pasažéři dalších tří byli registrováni přímo na hranici. Podle slovinské agentury STA mají uprchlíci do Petišovec přijíždět v šestihodinových odstupech.

První autobusy s běženci přijely také na chorvatsko-slovinský hraniční přechod Macelj/Gruškovje. "(První) Autobus je na hraničním přechodu (Gruškovje) a migranti nyní projdou registračním procesem," řekl ráno agentuře Reuters mluvčí policie Bojan Kitel.

Proud půjde přes Slovinsko

Maďarsko, které už v polovině září uzavřelo pro uprchlíky svou hranici se Srbskem, přistoupilo k podobnému opatření také na hranici s Chorvatskem. To bude mít zjevně za následek odklon proudu uprchlíků dále na západ a novou tranzitní zemí pro běžence se nyní po Chorvatsku stane pravděpodobně Slovinsko.

Chorvatsko oznámilo, že bude přistěhovalce nyní vozit k hranici se Slovinskem, aby se vyhnuli Maďarsku a mohli pokračovat ve své cestě na západ. Slovinsko zrušilo veškeré železniční spoje z Chorvatska, takže běženci nemohou mezi oběma členskými zeměmi EU cestovat vlakem.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Rodina u registračního střediska na chorvatsko-slovinské hranici.

Slovinsko u hraničních přechodů podle agentury APA zbudovalo stanové tábory, v nichž jsou uprchlíci registrováni. Podle soukromé slovinské televize POP TV už tam na ně čekají slovinské autobusy, které je mají odvážet do stanového tábora u slovinsko-rakouského hraničního přechodu Šentilj/Spielfeld.

Slovinsko zatím nechává hranici otevřenou

Slovinský ministr zahraničí Karl Erjavec dnes po jednání bezpečnostní rady potvrdil, že slovinské hraniční přechody, které jsou zároveň vstupní branou do schengenského prostoru, zůstanou pro uprchlíky zatím otevřené. Lublaň naznačila, že běžence nebude zadržovat, pokud mají namířeno do Německa nebo Rakouska.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Rodina u registračního střediska na chorvatsko-slovinské hranici.

Uprchlická krize se i nadále projevuje ve Středomoří. Řecká pobřežní stráž v sobotu ráno oznámila, že nalezla další čtyři mrtvé běžence - tři děti a jednu ženu. Zahynuli při pokusu přeplout Egejské moře na cestě do Evropy. Po ztroskotání jejich člunu čtveřice utonula poblíž ostrova Kalymnos. Dalších 11 lidí z téhož plavidla se podařilo zachránit a nezvěstné je jedno další dítě.

Letos už Středozemní moře přeplulo 606 000 migrantů, z toho více než 466 000 se vylodilo na řeckých březích. Více než 3000 lidí při pokusu o překonání moře zahynulo, z toho na 300 v Egejském moři.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám