Hlavní obsah

Provokace, Ukrajina, islamisté – vyšetřovatelé probírají verze vraždy Němcova

Vyšetřovatelé páteční vraždy bývalého ruského vicepremiéra a známého kritika režimu Borise Němcova zkoumají verze, že mohlo jít o politickou provokaci, dílo islamistů, extremistů, o ukrajinskou stopu či zda zločin mohl souviset s politikovým podnikáním. Uvedl to v sobotu mluvčí federálních vyšetřovatelů Vladimir Markin. Prezident Vladimir Putin soudí, že mohlo jít o vraždu na objednávku.

Foto: Denis Sinyakov, Reuters

Boris Němcov

Článek

Vraždu vyšetřuje elitní tým moskevských kriminalistů, nyní zkoumají nahrávky kamer, které se nacházejí poblíž Velkého kamenného mostu u Kremlu, kde Němcov zemřel.

Zastřelil ho neznámý útočník z jedoucího vozu čtyřmi ranami. Policisté zatím nevědí, v jaké autě jel.

"V současné chvíli vyšetřovatelé zvažují několik verzí, a to i vraždy jako provokace kvůli destabilizaci politické situace v zemi. Němcov se mohl stát svého druhu předhozenou obětí pro ty, kdo se neštítí dosahovat svých politických cílů jakýmikoliv metodami," prohlásil generál Markin podle agentury Interfax.

Islamisté nebo Ukrajina

"Pečlivě zkoumá i verze, která vraždu spojuje s islamistickou a extremistickou stopou," poznamenal. Vyšetřovatelé totiž prý disponují svědectvími, že Němcov dostával pohrůžky kvůli svému postoji vůči lednovému zmasakrování pařížské redakce satirického časopisu Charlie Hebdo.

BEZ KOMENTÁŘE: V Rusku zastřelili opozičního politika Borise Němcova

Prověřuje se také verze, spojující vraždu s válkou na Ukrajině. "Není tajemstvím, že na obou stranách konfliktu jsou velice radikální osoby, které se nepodřizují žádným autoritám," upozornil Markin. Prý nelze vyloučit ani souvislost s podnikáním, či osobní nenávist vůči zavražděnému a další běžné pohnutky zločinu.

EU i USA žádají rychlé vyšetření

Evropská unie očekává, že ruské úřady vyšetří noční vraždu někdejšího opozičního představitele Borise Němcova plně, rychle a průhledně a že viníci budou bezodkladně potrestáni. V prohlášení to uvedla šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová.

"Boris Němcov byl jasný zastánce moderního, prosperujícího a demokratického Ruska, otevřeného světu," zdůraznila Mogheriniová. Zprávu o vraždě prý vyslechla s rozhořčením a hlubokým smutkem.

Nedělní opoziční demonstrace

Zabití Němcova odsoudil americký prezident Barack Obama. Ve zveřejněném prohlášení vyzval ruskou vládu, aby uskutečnila "rychlé, nestranné a transparentní" vyšetřování s cílem přivést pachatele před soud. Obama a Němcov se setkali v Moskvě v roce 2009.

Na rychlé vyšetření apeloval i ruský prezident Vladimir Putin, který byl terčem Němcovovy kritiky, v poslední době hlavně kvůli politice vůči Ukrajině.

Ruská opozice se domáhá od moskevské radnice, aby se nedělní demonstrace mohla stát smutečním pochodem za Němcova a směla se odehrát v centru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám