Hlavní obsah

Protiraketový systém Patriot je už na Slovensku

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

První jednotky, které mají na starosti rozmístění protiraketového systému Patriot, přichází na Slovensko, potvrdil v neděli slovenský ministr obrany Jaroslav Naď. „Proces bude pokračovat v nejbližších dnech,“ napsal Naď na sociální síti.

Foto: FB Jaroslava Nadě

Protiraketový systém Patriot

Článek

Systém bude umístěn na letecké základně Sliač u Zvolenu na středním Slovensku, potvrdil ministr. „Další prostory nasazení jsou aktuálně konzultovány s odborníky na systém Patriot, tak aby ochranný deštník pokrýval co největší území Slovenské republiky, včetně stanovených prioritních cílů ochrany,“ uvedl Naď.

Zdůraznil, že systém Patriot není náhradou za starý ruský systém S-300, ale jedná se o další prvek obrany vzdušného prostoru Slovenské republiky. O systém S-300 projevila zájem Ukrajina.

Provoz systému Patriot na Slovensku budou zabezpečovat vojáci z Německa a Nizozemska. V zemi bude vytvořena předsunutá jednotka Severoatlantické aliance, které budou velet čeští vojáci. Součástí jednotky budou vojáci z České republiky, Spojených států, Německa, Nizozemska, Polska a Slovinska.

Reklama

Výběr článků

Načítám