Hlavní obsah

Protiimigrační Švédští demokraté mají největší podporu v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Protiimigrační strana Švédští demokraté předstihla v nejnovějším průzkumu veřejného mínění sociální demokraty a stala se poprvé v historii nejpopulárnějším politickým uskupením ve Švédsku. V pátek o tom informovala agentura Reuters.

Lídr Švédských demokratů Jimmie Akesson.

Článek

Kdyby se v současné době konaly ve Švédsku volby, získali by Švédští demokraté 24,2 procenta hlasů, vyplývá z průzkumu institutu Demoskop, jehož výsledky zveřejnil list Aftonbladet. Sociální demokraté by skončili druzí s 22,2 procenta.

Švédská sociálnědemokratická dělnická strana, která tvoří vládu společně se stranou Zelených, čelila v posledních měsících kritice, že se jí nedaří vypořádat se s vlnou zločinnosti spojené s aktivitou kriminálních gangů.

V loňských volbách si Švédští demokraté připsali 17,5 procenta hlasů a umístili se třetí za sociálními demokraty (28,3 procenta) a Umírněnou koaliční stranou (19,8 procenta).

Zakladatelé se hlásili k nacismu

Mezi zakládajícími členy Švédských demokratů byli lidé otevřeně podporující ideologii nacistického Německa, pod mladým vůdcem Jimmiem Akessonem ale strana zmírnila rétoriku a vyloučila své nejradikálnější představitele. Kromě razantních protiimigračních opatření požadují Švédští demokraté také například referendum o pokračování švédského členství v Evropské unii.

V roce 2015 požádalo v 9,5milionovém Švédsku o azyl 163 tisíc lidí, což byl z hlediska Evropy největší počet v poměru na jednoho obyvatele. Vláda sociálnědemokratického premiéra Stefana Löfvena po roce 2015 výrazně zpřísnila azylové podmínky, čímž proud běženců mířících do země zpomalila. Švédsko ale nyní čelí problému integrace migrantů, kteří žijí na chudých předměstích pověstných válkami mezi gangy, zapalováním aut maskovanými mladými výtržníky a další zločinností.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám