Hlavní obsah

Protesty v Bělehradě pokračovaly druhou noc. Na sociálních sítích se šíří drsné záběry

Bělehrad
Aktualizováno

Srbská policie použila v noci na čtvrtek slzný plyn proti demonstrantům, kteří se opět shromáždili před budovou parlamentu v Bělehradě a požadovali odchod prezidenta Aleksandara Vučiče. Střety mezi protestujícími a policisty pokračovaly druhou noc po sobě. Na sociálních sítích se šíří záběry, které mají zachycovat policejní brutalitu při zákrocích. Autentičnost záběrů nelze spolehlivě ověřit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Srbsku pokračují protesty proti koronavirovým opatřenímVideo: Reuters

 
Článek

Tisíce lidí vyšly do ulic navzdory varování prezidenta, že podobná shromáždění mohou vést k šíření nákazy koronavirem. Většina demonstrantů měla ve středu večer na obličejích roušky. Před budovou parlamentu pískali a vykřikovali hesla Vučiči, odstup!

Někteří z nich házeli na příslušníky pořádkové policie kameny, ti odpověděli slzným plynem. Ministr vnitra Nebojša Stefanović uvedl, že bylo zraněno deset policistů. Zraněné na straně demonstrantů neoznámil. Na záběrech televizních stanic nicméně bylo vidět, jak policisté bijí demonstranty obušky, napsala agentura Reuters.

Sociální sítě zaplnily záběry napadených. Těžkooděnci zkopali několik ležících demonstrantů. Když jednoho tvrdě zpacifikovali jedni policisté, další si pak do ležícího těla také kopli. Policie zbila i lidi sedící na lavičce.

Protesty se rozšířily i do Nového Sadu.

Foto: Marko Djurica, Reuters

Protest před srbským parlamentem

Demonstranti protestovali proti způsobu, jakým srbské úřady řeší pandemii koronaviru. Stěžovali si na manipulaci s údaji, podezřívají vedení země, že závažnost situace snižovalo, aby se mohly konat volby. Vadili jim rovněž plány na vyhlášení zákazu vycházení v souvislosti s výrazně zhoršenou epidemiologickou situací v zemi.

Protesty se konaly, byť prezident Aleksandar Vučić ve středu oznámil, že zákaz vycházení o víkendu nakonec zřejmě vyhlášen nebude, i když konečné slovo bude mít ve čtvrtek krizový štáb. Sám je však v dané situaci pro zákaz vycházení. „Už nemáme volná lůžka v nemocnicích,“ uvedl.

Premiérka země Ana Brnabičová po jednání krizového štábu potvrdila, že úplné víkendové vycházení vyhlášeno nebude. Nicméně dojde k omezení veřejného shromáždění a provozu restaurací.

Sedmimilionové Srbsko eviduje celkem 17 076 případů nákazy koronavirem a 341 úmrtí. Ve středu se počet infikovaných zvýšil o 357, v úterý o 299.

Srbové v ulicích dosáhli svého, zákaz vycházení prezident nevyhlásí

Koronavirus

Spor o řešení pandemie

Podle kritiků může za nárůst počtu infikovaných rozhodnutí vlády umožnit konání fotbalových zápasů, náboženských obřadů, oslav i dalších soukromých shromáždění a rovněž i parlamentních voleb, které se uskutečnily 21. června. Vláda naopak tvrdí, že na vině je nekázeň veřejnosti a nedodržování hygienických zásad, zejména v nočních klubech.

Premiérka Ana Brnabičová řekla v televizi TV Pink, že je nutné bojovat za zdraví lidí, ale také se musí udržet v chodu ekonomika a obojí je nutné vyvážit, protože bez fungujícího hospodářství nebudou peníze na nákup ochranných prostředků.

Brnabičová také hájila zásah policie: „Viděli jsme mnohem tvrdší reakce policie v evropských i světových metropolích, jako jsou Paříž, Berlín a Londýn.“

Zmínila, že útoky na parlament nebo migranty nemají nic společného s hodnotami EU. Připustila, že jde o nejsilnější protesty v Srbku za dlouhé roky, ale dodala, že v zemi nedojde k převratu a k anarchii.

Cestou do Paříže se ve čtvrtek podobně vyjádřil i Vučić: „Slibuji, že budu schopen chránit mír a stabilitu země navzdory násilným kriminálním a chuligánským útokům, které nás všechny šokovaly.”

Premiérka varovala, že výzvy ke svržení vlády vedou k tomu, že do ulic vyrazí i fotbaloví hooligans a ultrapravice. Dodala, že stát bude chránit i své politické protivníky, jako jsou Vuk Jeremić, Dragan Djilas nebo herec Sergej Trifunović, který je předsedou sociálně liberálního Hnutí svobodných občanů, ale nebude chránit násilníky. Podle stanice B92 byli u parlamentu napadáni právě členové Hnutí svobodných občanů.

Kosovská otázka v pozadí?

Podle Brnabičové bylo cílem protestu oslabit Srbsko před rozhovory o Kosovu. Zmínila, že se na protestech mohly podílet i zahraniční síly. I Vučić ze zorganizování nepokojů obvinil krajně pravicové skupiny a blíže neurčené „zástupce regionálních zpravodajských služeb”, kteří podle něj chtějí podkopat postavení Srbska. Srbská ultrapravice nechce žádný kompromis ohledně Kosova.

Protesty eskalovaly před rozhovory o Kosovu a bezpečnosti v Srbsku. „Je mnoho lidí, kterým se (jednání) nelíbí, ale podporuje je nejvíce občanů, a to představuje sílu Vučiče,“ řekla Brnabičová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám