Hlavní obsah

Protest v Sasku proti běžencům přerostl v násilnosti. Deset lidí bylo zraněno

Berlín

Páteční demonstrace proti přijímání běženců v saském Heidenau nedaleko českých hranic se proměnila z poklidného protestu v noční násilí. Přes deset lidí bylo zraněno, včetně několika policistů. Jeden z nich utrpěl vážné poranění hlavy, uvedla rozhlasová stanice MDR.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Protest proti přijímání dalších běženců se v Sasku zvrhl v násilnosti. Ilustrační foto

Článek

Účastníci demonstrace v polabském městě protestovali proti očekávanému příjezdu asi 250 běženců do vybudovaného městského uprchlického centra.

Protest, mezi jehož účastníky byli i příznivci krajní pravice, se následně vyhrotil, když dav zablokoval příjezdovou silnici. Na zasahující policisty dopadaly lahve, kamení i dělobuchy. Policie nakonec použila slzný plyn, aby demonstranty vytlačila a umožnila autobusům s běženci volný průjezd. Situace se uklidnila až po půlnoci.

Přesný počet zraněných není znám. Německý červený kříž uvedl, že ošetřil asi desítku lidí, většinou policistů. O další zraněné pečovali jiní zdravotníci.

Německo se letos potýká s mimořádnou uprchlickou vlnou. Podle vládní prognózy dorazí letos do země až 800 000 běženců, což je čtyřnásobek proti roku 2014. Nejpočetnější skupinou jsou Syřané. Příliv běženců vyvolává v německé společnosti napětí.

Přibývá případů, kdy se ubytovny pro uprchlíky staly terčem žhářského útoku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám