Hlavní obsah

Proces s Karadžičem se protahuje

Novinky, BBC, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HAAG

Soudce Mezinárodního tribunálu v Haagu (ICTY) předsedající v kauze někdejšího bosenskosrbského vůdce Radovana Karadžiče pokáral obviněného, stejně jako žalující stranu, že se jejich vinou proces neúměrně protahuje.

Článek

Soudce Iain Bonomy odmítl Karadžičovy stížnosti, že soud postupuje příliš rychle. Řekl, že řízení se prakticky nikam od posledního slyšení v červenci nepohnulo.

Karadžić je viněn z válečných zločinů, genocidy a zločinů proti lidskosti, jichž se měl dopustit během bosenské války v letech 1992-1995. Obvinění odmítá. Před haagským soudem se rozhodl hájit sám, stěžuje si ale, že ještě neshromáždil tým právních poradců. „Chybí mi nezbytné zdroje, nemám obhajovací tým. S rychlostí, jakou věci postupují, se obávám, že budu v ještě méně rovnocenné pozici. Chci, abyste si to uvědomil,“ řekl Karadžić soudci.

Bonomy argument odmítl. Karadžičovo rozhodnutí hájit se sám bylo prý jeho vlastním rozhodnutím, a proto není schopen proces zvládat. „Je to vaše vlastní volba, jak dobře víte, že se budete sám zastupovat, a obávám se, že to přináší konkrétní problémy, o nichž jste byl opakovaně zpraven,“ opáčil.

Soudce se však znovu rozlítil také na obžalobu, která stále neposkytla podrobnosti k několika dokumentům, které má obdržet i Karadžić.

Korespondenti dodávají, že soudce nechce, aby se opakoval scénář procesu s někdejším srbským vůdce Slobodanem Miloševičem, který před svou smrtí v roce 2006 zvládl podobným způsobem natahovat své řízení čtyři roky.

Radovan Karadžić

Narozen 19. července 1945 v černohorské Petnjici. Vystudoval medicínu v Sarajevu a psychiatrii v New Yorku.

Za údajné vypsání falešných lékařských neschopenek byl v roce 1987 jedenáct měsíců vězněn. Nařčení se nepotvrdila. V roce 1989 vstoupil do politiky a v roce 1992 byl jedním z hlavních iniciátorů vyhlášení Republiky srbské v Bosně a Hercegovině.

Výkon funkce prezidenta, stejně jako jiných, mu v roce 1995 zakázala daytonská mírová smlouva. Byl na něj vydán zatykač kvůli genocidě muslimů ve Srebrenici a etnickým čistkám. Z politiky odešel v roce 1996, načež byl obviněn i z pokusu o státní převrat.

Ukrýval se a několikrát se ho marně snažily zatknout zahraniční speciální a mírové síly.

Obvinění a soudy

Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii (ICTY) se sídlem v Haagu byl Karadžić obviněn z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti.

V případě Srebrenica mu soud v New Yorku v roce 2000 uložil zaplatit kompenzace ve výši přes pět miliard dolarů, a to za hrubé porušování lidských práv včetně genocidy, mučení, znásilňování, popravy, válečné zločiny a etnické čistky. 

Karadžić je ženatý, s manželkou Ljiljanou (rovněž lékařka) má syna a dceru. Mezi Karadžičovy zájmy patří hudba a poezie. Je autorem několika sbírek básní a divadelní aktovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám