Hlavní obsah

Problémy má už třetí kandidát na eurokomisaře, jeden už byl vyměněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Jako velmi neuspokojivé zhodnotili v úterý členové zemědělského výboru Evropského parlamentu (EP) AGRUI tříhodinové slyšení navrženého polského eurokomisaře pro zemědělství Janusze Wojciechowského. Je to už třetí kandidát do nové Evropské komise, který má problémy. Maďarsko už v pondělí svého nominanta vyměnilo.

Foto: Yves Herman, Reuters

Polský kandidát na vropského komisaře Janusz Wojciechowski

Článek

Lidovecký šéf výboru Norbert Lins na Twitteru napsal, že odpovědi „nebyly jasné” a že „nechce diskutovat, ale vidět jasný návrh pro naše zemědělce”. Někteří jeho kolegové hovořili o tom, že by rádi pozvali Wojciechowského na dodatečné slyšení za dva týdny. O jeho osudu by do středy měli rozhodnout zástupci jednotlivých politických skupin ve výboru.

Wojciechowski mluvil o nutnosti podpořit zemědělce, z nichž řada krachuje. Efektivnější podporu pro ohrožené podniky by rád zapracoval do nové společné zemědělské politiky, která by podle něj měla začít platit od roku 2022. Rozpočet unie na léta 2021 až 2027 však počítá se snížením objemu financí určených na zemědělské dotace a polský kandidát nenavrhl kroky, jak by mohl při klesajících platbách Brusel zemědělcům pomoci.

Kritiku vyvolaly i další jeho nekonkrétní odpovědi. Wojciechowski slíbil, že EK bude více podporovat ekologicky odpovědné zemědělství, ale nenabídl žádné opatření kromě podpory pro farmy používající vlastní krmiva.

Wojciechowski navržený polskou vládní stranou Právo a spravedlnost (PiS) je považován za nejslabšího kandidáta. Vyšetřuje ho úřad pro boj s podvody OLAF, a to kvůli údajnému zneužívání europoslaneckých náhrad.

Dva kandidáty odmítl právní výbor 

Už minulý týden se do problémů dostali kandidáti navržení Maďarskem a Rumunskem, které nedoporučil právní výbor EP JURI.

Budapešť a Bukurešť na nich ale trvali a právní výbor v pondělí opět odmítl schválit Rovanu Plumbovou a Lászlóa Trócsányiho a umožnit jejich slyšení v příslušných výborech, do nichž spadá jejich portfolio. JURI, který posuzuje střety zájmů všech nominantů, podle mluvčího EP Jaumeho Ducha dospěl k závěru, že tito dva kandidáti „nejsou způsobilí k výkonu svých funkcí”.

Nová Evropská komise se sype, dva navržení kandidáti neprošli

Evropa

Podle bruselského serveru Politico europoslanci připomněli Trócsányimu, že jako ministr spravedlnosti schválil vydání dvou občanů Ruska podezřelých z obchodování se zbraněmi do Moskvy. O vydání přitom žádali i Američané, kteří případy vyšetřovali s Maďary.

Protože Trócsány nebyl schopen ani vysvětlit, jak moc byla či stále je právní kancelář, kterou založil před více než čtvrtstoletím, napojena na vládu Viktora Orbána, Maďarsko v pondělí navrhlo nového kandidáta diplomata Olivéra Várhelyiho, který bude mít na starosti rozšíření EU.

Rumunsko však zatím nenavrhlo novou kandidátkou za Plumbovou, která nedokázala obhájit nesrovnalosti ve své majetkové bilanci, v níž zamlčela dva úvěry v celkové hodnotě téměř milionu eur (26 milionů korun). Poslanci nebyli spokojeni ani s tím, jak vysvětlila původ peněz, které věnovala své sociálnědemokratické straně.

Reklama

Výběr článků

Načítám