Hlavní obsah

Příznivci skotské nezávislosti mají podle průzkumu poprvé převahu

Aktualizováno

Příznivci nezávislosti Skotska poprvé získali v průzkumu veřejného mínění převahu před stoupenci jeho setrvání ve Spojeném království. V šetření agentury YouGov pro nedělník Sunday Times se pro nezávislost vyslovilo 51 procent, proti 49.

Foto: Reuters

Alexe Salmonda připravují na televizní debatu o nezávislosti Skotska.

Článek

"Rozdíl dvou procentních bodů sice spadá do rozmezí statistické chyby, nicméně výsledky úžasně zvyšují napětí před referendem 18. září, protože dávají solidní šance straně šéfa skotské vlády Alexe Salmonda," poznamenala agentura AFP.

Hlavním zastáncem osamostatnění Skotska po 307 letech svazku s Anglií je Salmondova Skotská národní strana (SNP).

Průzkum mezi 1084 dotázanými je podle BBC první a zatím jedinou seriózní studií, která dává náskok kampani za skotskou nezávislost. Vůdce hnutí za setrvání Skotska ve Spojeném království, bývalý britský ministr financí Alistair Darling označil výsledky průzkumu za "budíček".

Příznivci samostatnosti posilují

Ještě před měsícem příznivci svazku s Anglií, Walesem a Severním Irskem vedli před podporovateli samostatnosti o celých 22 bodů, nicméně s blížícím se plebiscitem jsou rozdíly stále těsnější. V průzkumu YouGov, zveřejněném minulé úterý, přívrženci Spojeného království vedli před stoupenci nezávislosti v poměru 53 ku 47 procentům, tedy už jen s náskokem šesti procentních bodů.

Referendum o osamostatnění Skotska se uskuteční 18. září. Pokud by zastánci nezávislosti zvítězili, následovala by asi hlavně jednání o budoucí měně, rozdělení státního dluhu, severomořských zásob ropy a plynu a o britských jaderných ponorkách, které se nacházejí právě na základnách ve Skotsku. Nezávislost by pak vstoupila v platnost pravděpodobně 24. března 2016.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám