Hlavní obsah

Přistěhovalci zaplavují Německo, nejsilněji za posledních 16 let

Novinky, rei
Berlín

Německo se potýká s největším počtem přistěhovalců za posledních 16 let. Vládní statistiky ukázaly, že v loňském roce výrazně narostl zejména počet příchozích z Řecka a Španělska. Většina lidí ale do Německa proudila ze zemí bývalého východního bloku, které se jako poslední staly členy Evropské unie.

Foto: Profimedia.cz

Řecký přistěhovalec Goergios Varelis se znakem města Norimberk v rukou. Počet řeckých imigrantů v Německu loni narostl téměř dvojnásobně.

Článek

„Přistěhovalectví vzrostlo zejména ze zemí tvrdě postižených krizí, hlavně z Řecka a Španělska,“ uvedl německý statistický úřad.

V roce 2011 přišlo nově do Německa 958 000 lidí, zatímco 679 000 osob zemi opustilo. To znamená největší přistěhovaleckou vlnu od roku 1996.

Vzhledem k prohlubující se finanční a ekonomické krizi v Řecku narostl hlavně příliv lidí z této jihoevropské země, a to téměř dvojnásobně na 24 000 osob. O více než 50 procent se zvýšil i počet přišedších Španělů, kteří se ve vlasti potýkají s více než 20procentní nezaměstnaností. Španělů loni do Německa přišlo 21 000.

Nejvíce lidí však do Německa proudí z tzv. nových členských států EU, což souvisí s koncem sedmileté výjimky z otevření pracovního trhu podle unijních pravidel. Výjimka skončila loni v květnu. Více než Češi (na konci prosince 2011 jich v Německu pobývalo 38 000) ale k západním sousedům loni odcházeli Poláci (163 000), Maďaři (41 000) a Bulhaři a Rumuni (dohromady 146 000).

V Německu aktuálně žije téměř 82 miliónů lidí. Nezaměstnanost v zemi je ani ne sedmiprocentní.

Reklama

Výběr článků

Načítám