Hlavní obsah

Princ Philip zemřel

– Londýn • Aktualizováno

Ve věku 99 let zemřel vévoda z Edinburghu Princ Philip. Informoval o tom Buckinghamský palác. Manžel britské královny Alžběty II. trpěl dlouhodobými zdravotními problémy. „Jako národ a království děkujeme Princi Philipovi za jeho mimořádnou práci,” reagoval premiér Boris Johnson.

Foto: Pool New, Reuters

Princ Philip

Článek

„S hlubokým zármutkem oznamuje Její Veličenstvo královna smrt svého milovaného manžela, Jeho královské Výsosti, prince Philipa, vévody z Edinburghu,” oznámil Buckinghamský palác na svých oficiálních stránkách.

Živě: Záběry od Buckhinghamského paláce v Londýně a od hradu WindsorVideo: Reuters/AP

Vévoda zemřel v pátek ráno v rodinném kruhu na Windsorském hradě, kde s královnou pobýval od začátku koronavirové pandemie. „Královská rodina se připojuje k truchlení lidí z celého světa,” stojí v prohlášení.

Upřímnou soustrast rodině již vyjádřil předseda britské vlády Johnson. „Dnes truchlíme spolu s Jejím Veličenstvem královnou, nabízíme naši upřímnou soustrast jí i celé její rodině a jako národ a království děkujeme Princi Philipovi za jeho mimořádnou práci,” řekl.

„Získal si náklonnost řady generací po celé Británii, Commonwealthu, i po světě. Byl to nejdéle sloužící choť v historii a jeden z posledních přeživších v této zemi, který sloužil ve druhé světové válce,” dodal v projevu šéf Downing Street.

Předseda opozičních labouristů Keir Starmer ocenil „výjimečnou věrnost oddanost královně”. K připomínce Philipova charakteru se připojil také Justin Welby, Arcibiskup canterburský. „Vždy upřednostňoval zájmy ostatních před svými, a proto byl vynikajícím příkladem křesťanské služby,” vzpomněl.

Podle Johnsona pomohl Philip řídit monarchii tak, že zůstala institucí, která „nepochybně zůstává nezbytnou pro rovnováhu a štěstí našeho národního života“.

Z Řecka až na britský královský dvůr. Taková byla životní pouť prince Philipa

Evropa

Za dva měsíce by se dožil sta let

Princ Philip byl minulý měsíc hospitalizován v nemocnici krále Edvarda VII. se srdeční slabostí, propuštěn byl až po 16 nocích.

Princ Philip se narodil 10. června 1921 coby princ řecký a dánský, člen Šlesvicko-holštýnsko-sonderbursko-glücksburské dynastie. Navzdory svému postavení, neměl princ Philip jednoduché dětství. Už v roce 1922 musela jeho rodina uprchnout z Řecka během konfliktu s Tureckem.

Britská královna Alžběta II.: Nejdéle vládnoucí žena v dějinách

Historie

S královnou měli čtyři děti: Charlese, Annu , Andrewa a Edwarda. 10. června by se dožil stovky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám