Hlavní obsah

Princ Harry pojede do války v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Na šest měsíců do Iráku se chystá britský princ Harry, který je po svém otci princi Charlesovi a bratru princi Williamovi třetí v pořadí na královský trůn. Dvaadvacetiletý Harry velí v pluku královské gardy Blues and Royals průzkumné jednotce 11 mužů a čtyř lehkých obrněných transportérů Scimitar. Ve čtvrtek to oznámil ministr obrany Des Browne.

Článek

Blues a Royals jsou součástí regimentu Household Cavalry. Ta patří k posledním, které odjedou do Iráku, odkud se Britové letos začnou stahovat. [celá zpráva] Výměna jednotek se uskuteční v květnu a červnu.

Blues and Royals patří k průzkumným jednotkám, pro které se vžilo označení "oči a uši". Smyslem této jednotky v pravidelné válce by byl bojový průzkum za liniemi nepřítele. V Iráku však nelze bojové úkoly Harryho jednotky dopředu odhadnout.

Harry pojede do Iráku navzdory tomu, že bude nepochybně prominentním terčem pro případné teroristické útoky nebo pokusy o únos. Dokonce byl označován za "magnet pro kulky". Spekuluje se proto, že možná nebude sloužit v nejnebezpečnějších oblastech. 

V Británii se vedla debata o tom, zda nebude princ pro své podřízené spíše ohrožením než přínosem. Harry ale trval na tom, že k němu budou nadřízení přistupovat jako ke každému jinému vojákovi.

Princ absolvoval důstojnickou akademii v Sandhurstu loni v dubnu. Vojenským výcvikem následoval tradici mužských členů královské rodiny, z nichž mnozí se účastnili i válek.

Princ se stane prvním příslušníkem královské rodiny, který se ocitne v bojích od roku 1982. Před 25 lety bojoval princ Andrew s Argentinou ve válce o Falklandy, Harryho strýc sloužil jako pilot vrtulníku.

Reklama

Související články

Prince Harryho čeká na akademii tvrdý život

Britský princ Harry nebude mít na vojenské akademii Sandhurst na růžích ustláno. Už se totiž na něj nachystal generálmajor Andrew Ritchie, který je jejím...

Prince Harryho na akademii poprvé seřvali

Sotva dva týdny poté, co britský princ Harry vstoupil na elitní vojenskou akademii v Sandhurstu, již poznal pravý vojenský dril. Svým nečinným postáváním...

Princ Harry do kanad nemusí

Pouhý týden přijímače na vojenské akademii v Sandhurstu stačil, aby syn následníka trůnu princ Harry (20) dostal úlevy od vojenských bot, které jinak nováčci...

Výběr článků

Načítám