Hlavní obsah

Princ Andrew ví, co udělal, řekla Epsteinova oběť

Právo, rm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výmluvy britského prince Andrewa (59) včera ostře odmítla Virginia Robertsová Giuffreová (35), údajná bývalá sexuál­ní otrokyně finančníka Jef­freyho Epsteina. Ta tvrdí, že ji před 18 lety, jako ještě nezletilou, mimo jiné donutili třikrát k sexu s princem.

Foto: Toby Melville, Reuters

Britský princ Andrew.

Článek

„On přesně ví, co tehdy udělal. Doufám, že se přizná,“ řekla v noci na středu před budovou newyorského soudu, kde proběhlo slyšení v kauze Ep­steinových sexuálních deliktů. Buckinghamský palác její vyjádření nekomentoval.

Hlavní pachatel se v cele na Manhattanu 10. srpna oběsil a soud měl na popud žaloby formálně případ uzavřít. Soudce Richard Berman místo toho pozval žalobce i obhájce k přelíčení a poskytl prostor svědectvím obětí.

Giuffreová, kterou coby 17letou vyfotili v roce 2001, jak ji princ Andrew objímá kolem odhaleného pasu, v soudní síni řekla, že se nikdy nevzdá boje za spravedlnost a nenechá se umlčet.

V nabitém sále vypovídala společně s více než deseti dalšími oběťmi. Ty měla Epsteinovi dohazovat jeho přítelkyně Ghislaine Maxwellová (57). Giuffreová tvrdí, že ji Maxwellová naverbovala v sídle Donalda Trumpa Mar-a-Lago a poskytla ji jako sexuální otrokyni Epsteinovi a jeho známým.

Foto: Bebeto Matthews, ČTK/AP

Virginia Robertsová Giuffreová

Právník poškozené Brad Edwards v narážce na Andrewovo odmítání viny u soudu řekl, že je třeba rozlišovat mezi prohlášením pro tisk a výpovědí u soudu pod přísahou: „Mnohokrát jsem se snažil prince předvolat. Jsme na něj připraveni a máme pro něj spoustu otázek.“

U soudu vystoupila poprvé se svědectvím proti Epsteinovi také jeho britská oběť, dnes 42letá herečka Anouska De Georgiou. „Manipuloval mnou, a nakonec mě zneužil,“ řekla. Dále vypovídaly Jennifer Araozová a Courtney Wildová, kterou prý finančník znásilňoval několik let.

„Dokázal však skvěle manipulovat naším soudnictvím a prošlo mu to,“ řekla.

Epstein byl odsouzen za sexuální delikty už v roce 2008, vyvázl ale jen s rokem a půl vězení. Z trestu si navíc odseděl pouze 13 měsíců s tím, že mohl ve dne pracovat a ve věznici jen přespávat.

Součástí rozsudku byla před 11 lety dohoda, že se nebudou zmiňovat jakékoli další osoby zatažené do kauzy. K Epsteinovým přátelům patřili kromě Andrewa i Bill Clinton, Donald Trump a další známé osobnosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám