Hlavní obsah

Primátorův vrah pronesl nůž bezpečnostní kontrolou

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Gdaňsk

Polská policie v pondělí zatkla a prokuratura obvinila z falešného svědectví Dariusze S., šéfa soukromé ochranky dohlížející na bezpečnost charitativní akce, během níž předminulou neděli Stefan W. smrtelně zranil gdaňského primátora Pawla Adamowicze.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Útok na primátora GdaňskuVideo: Reuters

 
Článek

Dariusz S. policii tvrdil, že ozbrojený vrah se do VIP prostor a na jeviště během vrcholu akce dostal bez kontroly, protože se prokázal propustkou pro média. Vyšetřování však prokázalo, že to není pravda.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Se zavražděným starostou Gdaňsku se rozloučily tisíce Poláků

„Z televizního záznamu i z výpovědí svědků vyplynulo, že Stefan W. neměl žádnou falešnou ani originální propustku pro novináře, zato měl u sebe přes 15 centimetrů dlouhý vojenský nůž. Šéf bezpečnostní služby chtěl svou lživou výpovědí zakrýt hrubé nedostatky, jichž se padesátičlenná ochranka dopustila při kontrole této akce s tragickým koncem,“ sdělila v pondělí Grazyna Wawrinuková z městské prokuratury v Gdaňsku s tím, že šéf ochranky přemlouval k falešným výpovědím i své podřízené.

Foto: Anna Rezulak, ČTK/AP

Útočník zcela vlevo s nožem v ruce se dostal na pódium.

Nejen útočníkova matka upozorňovala policii, že Stefan W. se chová agresivně a chystá se spáchat něco mimořádně nebezpečného. [celá zpráva]

Tobiasz L. podle deníku SuperExpress po propuštění Stefana W. z vězení na svobodu třikrát podal na policii oznámení, že mu hrozil smrtí, vymlátil mu okna v bytě apod. „Vymyslel si, že mohu za jeho pět a půl roku za mřížemi,“ informoval policii Tobiasz L., před uvězněním Stefana W., jeho dlouholetý známý.

Reklama

Související témata:

Související články

Pobodaný primátor Gdaňsku je po smrti

Primátor Gdaňsku Pawel Adamowicz, který byl v neděli pobodán, podlehl v pondělí těžkým zraněním. Uvedla to BBC s odvoláním na univerzitní nemocnici v Gdaňsku....

Výběr článků

Načítám