Hlavní obsah

Při vstupu do Německa bude nutné prokázat bezinfekčnost

Berlín
Aktualizováno

Německo bude od neděle pro vstup na své území vyžadovat prokázání bezinfekčnosti potvrzením o negativním testu na koronavirus, potvrzením uzdravení z nemoci covid-19 nebo certifikátem o prodělaném očkování. V pátek o tom informovala Česká televize.

Foto: Michael Polák, Právo

Řidička chce do Německa na nákup. Policisté ji musí pustit, ale nelíbí se jim to.

Článek

Agentura DPA připomíná, že původně se povinnost testů i pro cesty pozemní dopravou do Německa zamýšlela od 11. září.

„Pravidlo je relativně jednoduché: každý, kdo dorazí, ať autem, vlakem, či letadlem, bude potřebovat test,“ vysvětloval tento týden bavorský premiér Markus Söder.

Německo chce od neděle povinné testy při příjezdu do země

Koronavirus

Nyní platí tato povinnost jen pro lidi, kteří do Německa přiletí letadlem.

Výjimku z povinnosti předkládat doklady o bezinfekčnosti budou mít podle agentury DPA lidé dojíždějící přes hranice za prací a také ti, kteří v Německu chtějí strávit méně než 24 hodin. Prokázat se jedním ze třech uvedených dokladů budou muset pouze v případě, že do Německa vstoupí z oblasti s vysokým rizikem nákazy nebo výskytem mutací. Česko nyní do žádné z těchto kategorií nespadá.

Kontroly při vstupu do Německa jsou nyní namátkové ve vnitrozemí a takové i zůstanou.

3,8 milionu nakažených

V Německu, které má přibližně 83 milionů obyvatel, se od začátku pandemie koronaviru nakazilo necelých 3,8 milionu lidí a přes 91 tisíc jich zemřelo. Ve více než 10milionovém Česku se od začátku pandemie nakazilo přes 1,6 milionu lidí a nemoci covid-19 jich podlehlo víc než 30 tisíc.

Takzvaná sedmidenní incidence, která udává, kolik lidí se za tuto dobu v průměru nakazilo na 100 tisíc obyvatel, od 6. července v Německu stoupla ze 4,9 na středečních 15,0. O den dříve byl tento ukazatel na hodnotě 14,5.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám