Hlavní obsah

Při protestech proti stavbě železničního tunelu v Itálii se zranilo 400 lidí

– Řím

Nejméně 400 zraněných si vyžádal nedělní protest proti stavbě tunelu rychlodráhy TGV mezi Lyonem a Turínem v severoitalském údolí Susa. Protestů se účastnilo podle policie 6000 lidí, organizátoři ale tvrdí, že jich přišlo 50 000, píše list Die Presse. Snažili se zabránit stavbě tunelu. Demonstrace se zvrhla v násilí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Více než 400 zraněných lidí po demonstraci proti stavbě železnice v Itálii Video: Reuters

 
Článek

Při zásahu proti demonstrantům bylo zraněno 188 zasahujících policistů. Ti se potýkali především s anarchisty z „černého bloku“ včetně zahraničních. Tvrdé jádro odpůrců házelo na policisty Molotovovy koktejly a stříleli po nich kamením z praků.

Dvacet pět lidí bylo zadrženo.

Foto: Giorgio Perrottino, Reuters

Demonstranti u plotu okolo stavby tunelu

Policisté proti nim použili slzný plyn. Zásah policistů byl tak tvrdý, že se do něj pustil populární italský komik Beppe Grillo. Podle něj použili policisté „zakázaný slzný plyn a rakovinu vyvolávající vojenské zbraně“. V komentáři pro list Corierre de la Serra uvedl, že zásah byl důkazem, že v Itálii je diktatura. Demonstranti podle něj „začali výjimečnou revoluci a v celé Itálii se rozezněly zvony“.

Dopad zásahu je tak velký, že vystoupil i prezident Giorgio Napolitano, který naopak odsoudil násilí spáchané na policistech. Podle něj se radikálové zamíchali mezi ostatní demonstranty a vyvolali střety.

Projekt je klíčový pro napojení Itálie na francouzskou síť rychlovlaků TGV, která vede i do zemí Beneluxu, Švýcarska a navazuje na tunel pod kanálem La Manche. Má zkrátit cestu z Lyonu do Turína na polovinu.

Foto: Giorgio Perrottino, Reuters

Demonstrant s plynovou maskou při protestech

Podle odpůrců stavby ale rychlodráha a tunel v délce 7,5 kilometru za 15 miliard eur poškodí krásnou krajinu údolí.

Foto: Giorgio Perrottino, Reuters

Policie použila proti demonstrantům i vodní děla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám