Hlavní obsah

Při nehodě na Slovensku zemřely tři manželské páry a parta kamarádů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejtragičtější dopravní nehoda v dějinách Slovenska byla podle tamních obyvatel zbytečná. Při srážce autobusu s vlakem u Polomky na středním Slovensku v sobotu dopoledne zemřelo dvanáct lidí. Podle serveru Pravda.sk bylo mezi oběťmi několik manželských párů a parta lidí z lékařského a podnikatelského prostředí.

Článek

Slovenský premiér Robert Fico v sobotu večer na tiskové konferenci v Bratislavě potvrdil, že během nehody pravděpodobně zemřely tři manželské páry. "Podle blízkosti dat narození, jmen a toho, že seděli vedle sebe, to vypadá, že zemřely tři manželské páry," řekl Fico.

Premiér však odmítl komentovat další podrobnosti ohledně obětí tragédie. Také uvedl, že je předmětem vyšetřování v jakém technickém stavu byl autobus před srážkou.

Podle dosavadních informací k nehodě došlo, když autobus s pětatřiceti lyžaři, se pokoušel na nechráněném železničním přejezdu přeřadit rychlost a nestihl z něj odjet. Vlak jedoucí ze zatáčky nestačil zabrzdit a do autobusu narazil v plné rychlosti.

Z vozu následně zůstala hromada šrotu. Na místě nehody zemřelo dvanáct lidí, většina z nich ve věku od 40 do 50 let. Podle serveru Pravda.sk je mezi oběťmi několik manželských párů, které po sobě nechaly děti, a parta lidí, kteří společně jezdili pravidelně na výlety. Informace jsou však nepotvrzené. Podle serveru měli pocházet z města Bánovce nad Bebravou.

Tragická nehoda na Slovensku. Zdroj: TV Prima

Podle obyvatel z Polomka, kde k havárii došlo, je nehoda zbytečná. "Tohle není první tragédie na tomto přejezdu, už tu v minulosti zemřeli při podobné nehodě dva lidé," tvrdil ČTK lyžařský instruktor z blízkého horského střediska Lukáš Janoška, který byl u havarovaného autobusu během několika minut po srážce. "Dávno tady mělo být světelné signalizační zařízení," dodal.

Podobný názor mělo i několik dalších obyvatel, kteří se přišli podívat na místo nehody. Ozvaly se mezi nimi i hlasy, že ministr dopravy Ľubomír Vážny by měl přijmout politickou odpovědnost a odstoupit. Ten to však odmítl a argumentoval: "Na Slovensku je více než 1200 takových nechráněných železničních přejezdů."

To potvrdil i Fico. Ten zatím odmítl vyvozovat jakékoliv závěry z toho, že na přejezdu chyběly závory či světelná signalizace. V době nehody byla totiž v úseku dobrá viditelnost.

Vážny připomněl, že vlaky nemají možnost včas zabrzdit a je povinností řidičů, aby dali přednost.

Slovensko vyhlásilo státní smutek

Slovenská vláda vyhlásila na neděli 22. února jednodenní státní smutek. důvodem je sobotní tragická nehoda autobusu a vlakem u obce Polomka při níž přišlo o život dvanáct lidí.

Fico uvedl, že si přeje, aby kvůli jednodennímu státnímu smutku slovenské televize zrušily politické debaty.

foto: Mapy.cz/Novinky.cz

Související články

Výběr článků

Načítám