Hlavní obsah

Padlo přes 9 tisíc ruských vojáků, tvrdí Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Rusko od začátku invaze přišlo o 9166 vojáků, 251 tanků a 939 dalších obrněnců. V pátek to s ohledem na vlastní statistiky uvedl Kyjev. Rusové udávají řádově nižší počty a tvrdí, že se jim podařilo zničit 635 ukrajinských obrněnců.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Boje u Kyjeva

Článek

Ukrajinský generální štáb v pátek zveřejnil celkový seznam ruských ztrát: Síly Ruské federace od začátku invaze podle Kyjeva přišly o 9166 vojáků, 251 tanků a 939 dalších obrněnců, 105 děl, 50 raketometů, 18 kompletů protivzdušné obrany, 33 letadel, 37 vrtulníků, 404 kusů automobilové techniky, dva čluny, 60 cisteren a tři drony.

Ruské síly zničily na Ukrajině 1812 vojenských objektů, jakož i 49 letadel na zemi a 13 ve vzduchu, 635 tanků a dalších obrněnců, 56 kompletů protiletadlových raket S-300, Buk M-1 a Osa, 67 raketometů, 252 děl a minometů, 442 kusů speciální vojenské techniky a 54 bezpilotních strojů, ohlásil mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov podle agentury TASS.

Tisíce mrtvých

Moskva ve středu poprvé od začátku invaze přiznala 498 zabitých a 1597 zraněných ruských vojáků. Skutečný počet zabitých a zraněných příslušníků ruských sil je ale podle britského ministerstva obrany téměř jistě podstatně vyšší.

Kyjev ztráty v řadách ozbrojených sil neuvádí. Ukrajinské úřady obviňují Rusko, že obětí invaze se staly již více než dvě tisícovky civilistů, včetně dětí.

Podle Úřadu vysoké komisařky OSN pro lidská práva (OHCHR) od začátku invaze zahynulo již nejméně 227 civilistů a dalších 525 jich bylo zraněno.

Ruské ztráty jsou strašlivé. A to i ty, které Moskva přiznala

Válka na Ukrajině

Informace o vojenských ztrátách jsou od počátku ruské invaze na Ukrajinu minulý čtvrtek značně nepřehledné, a to nejen kvůli nepřehlednosti na bojišti, ale i kvůli tomu, že obě strany konfliktu mají tendence ztráty protivníka nadhodnocovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám