Hlavní obsah

Při demonstraci v Kosovu zabil granát srbského pediatra

Novinky,
Kosovská Mitrovica

Dětský lékař se stal v pátek obětí atentátu v Kosovské Mitrovici, který byl spáchán na tisícihlavý průvod protestujících Srbů. Dalších jedenáct osob bylo při atentátu zraněno, uvedlo rádio B92.

Článek

Tisíc Srbů protestovalo v severní, srbské části Kosovské Mitrovice, že v ní byl otevřen úřad po kosovské Albánce. Do davu hodil kolem desáté hodiny neznámý útočník ruční granát. Obětí se stal pediatr Mensur Džeković, který podlehl vážným zraněním. Měl poranění hrudníku a srdce. Zraněno bylo dále pět mužů a šest žen.

Kosovská policie uvedla, že čin spáchal neznámý pachatel či pachatelé.

Srbové zdůrazňují, že demonstrace byla pokojná, přesto se stala terčem útoku. „Jen jsme stáli. Naráz jsme slyšeli a viděli explozi,“ sdělil jeden ze zraněných Zoran Rakić.

Po atentátu panuje ve městě napjatá situace a nad Mitrovicí přelétávají vrtulníky mezinárodních mírových sil. Na mostě oddělujícím srbskou a albánskou část města byly posíleny policejní jednotky.

Dvoumilionové Kosovo, které vyhlásilo na Srbsku jednostranně nezávislost v roce 2008, obývají zejména etničtí Albánci, připomíná ČTK. Srbů, kteří samostatné Kosovo neuznávají, žije na území bývalé srbské provincie zhruba 100 000, a to převážně v posledním "smíšeném" městě Kosovská Mitrovica.

Etničtí Srbové neuznávají kosovskoalbánské úřady a za podpory Bělehradu si volí vlastní zastupitelstva.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám