Hlavní obsah

Prezident Sarkozy stojí Francouze tři miliardy ročně

Novinky, rei, The Guardian
PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy má pověst aktivního státníka, jehož cesty do zahraničí často pomohou vyřešit zablokovanou situaci - ať už to bylo v gruzínském konfliktu nebo u soudu s bulharskými zdravotníky v Libyji. Nestojí to málo. Podle rozpočtové zprávy socialisty Reného Dosièra budou prezidentovy výdaje za letošek činit 112,3 miliónu eur (přes 2,8 miliardy korun).

Foto: Thierry Roge, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Částka převyšuje o jedenáct procent odhady Elysejského paláce. Opoziční poslanec Dosière se proto do prezidenta hned pustil. Kritizoval ho, že zatímco si Francouzi kvůli potížím bankovního sektoru musejí utahovat opasky, prezidentovy výdaje jsou nejvyšší za posledních pět let. „S takovou rychlostí Nicolas Sarkozy rozpočet za pět let zdvojnásobí,“ dodal.

Nejdražší jsou podle Dosièrovy zprávy právě Sarkozyho zahraniční cesty, zatím stály přes 20 miliónů eur (půl miliardy korun). Prezident jen za léto navštívil Gruzii, Rusko, Čínu, Afghánistán a Japonsko.

Také výdaje na provoz kanceláře prezidenta, který vydělává třikrát víc, než jeho předchůdce Jacques Chirac, se podle zprávy zvýšily, a to o čtvrtinu.

Elysejský palác se nařčení z plýtvání peněz daňových poplatníků brání. Dosière prý vychází ze špatných statistik z minula a rozpočet prý narostl jen o dvě procenta. Nárůst výdajů jde údajně ruku v ruce s nárůstem agendy. Prezidentská kancelář prý dostává dvakrát víc pošty, než dřív. Sarkozyho úřad dodává, že ministerstvo obrany, aby se ušetřilo, plánuje pro Sarkozyho koupit starší Airbus A330 namísto úplně nového.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám