Hlavní obsah

Přestřelky na Ukrajině nekončí, v konfliktu už padlo přes 6000 lidí

– Kyjev/Ženeva/Doěnck

Přes 6000 lidských životů si vyžádaly boje na východě Ukrajiny. Oznámil to v pondělí Vysoký úřad komisaře OSN pro uprchlíky v Ženevě, podle kterého byly v posledních týdnech zabity stovky lidí v bojích o doněcké letiště a železniční uzel Debalcevo. Navzdory příměří na východě země pokračují přestřelky, naštěstí se obešly bez obětí.

Foto: Baz Ratner, Reuters

Zničený tábor ukrajinské armády u Debalceva

Článek

„Více než šest tisíc životů bylo ztraceno za méně než rok trvající konflikt na východě Ukrajiny,” řekl komisař Saíd Raad Husajn. Podle zprávy OSN dochází na Donbasu „k nelítostnému zabíjení lidí a likvidaci civilní infrastruktury”. Saíd vyzval k dodržování minských dohod o příměří.

Foto: Reuters

Obyvatelka Doněcku v domě poškozeném ostřelováním

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zpráva uvádí, že po relativně klidném prosinci se situace v lednu a na začátku února výrazně zhoršila kvůli ostřelování obytných čtvrtí na obou stranách fronty.

Podle dokumentu je od poloviny dubna 2014 do 28. února 2015 evidováno 5809 mrtvých a 14 740 zraněných. K počtu přesahujícímu šest tisíc obětí komisař dospěl, protože zatím nebyly předány zprávy o obětech z okolí doněckého letiště a z Debalceva.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Muž evakuovaný z Debalaceva do Artěmivsku

„Negativně jsou ovlivněny všechny aspekty života lidí, situace je pro místní obyvatele stále více neudržitelná zejména v oblastech kontrolovaných ozbrojenými skupinami,“ řekl Saíd Raad Husajn a dodal, že mnozí obyvatelé jsou nuceni se ukrývat ve sklepeních a jen těžko se dostávají k vodě a jídlu.

Ve zprávě zmínil, že od prosince vzrůstalo množství dodávek těžkých zbraní a zahraničních bojovníků, zejména z Ruska.

Přestřelky na linii dotyku

Na východě Ukrajiny přestřelky mezi armádou a separatisty dál pokračují. Za posledních 24 hodin byly ukrajinské vládní síly a obce pod jejich kontrolou ostřelovány 32krát, uvedl podle Ukrajinské pravdy mluvčí generálního štábu Vladyslav Selezňov.

Podle mluvčího operace ATO Anatolije Stělmacha separatisté ve čtrnácti případech pálili z děl a minometů.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Raketomet BM-21 Grad separatistů u Makijivky

Ministerstvo obrany samozvané Doněcké lidové republiky oznámilo, že armáda od neděle porušila příměří nejméně desetkrát. Z děl, tanků a minometů bylo ostřelováno doněcké letiště a nedaleká obec Spartak. Separatisté uvedli, že z fronty byly v neděli staženy poslední raketomety BM-21 Grad.

Podle Kyjeva porušují příměří dojednané v polovině února v Minsku povstalci. U města Horlivka se údajně snaží vytlačit ukrajinské jednotky z obranných pozic a ostřelují i civilní objekty z děl a těžkých pěchotních zbraní.

Přisouvají prý také posily k přístavu Mariupol. Do Novoazovska, který leží východně od Mariupolu, údajně poslali dvacet tanků a budují tam opěrné body. Do oblasti údajně dorazilo i zhruba 600 dobrovolníků z Ruska a příslušníků pravidelné ruské armády.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám