Hlavní obsah

Přes Česko proudí čím dál víc migrantů, tvrdí Němci. Hamáček to odmítá

– Berlín • Aktualizováno

Počet běženců, kteří nelegálně překročili hranice z Česka do Německa, se loni zvýšil téměř o 400 osob. Vyplývá to alespoň ze statistiky, kterou zveřejnilo německé ministerstvo vnitra. Český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to však odmítá. Podle něj má Česká republika jiné statistiky. Ty říkají, že nárůst byl pouze o 19 osob.

BEZ KOMENTÁŘE: V kamionu na Pražském okruhu se ukrývali běženciVideo: Aktu.cz

 
Článek

Zatímco mezi lednem a listopadem 2017 Spolková republika na svém území zachytila 3547 uprchlíků, kteří do země nelegálně vstoupili z Česka, loni jich za stejné období bylo už 3931. U většiny ostatních sousedních zemí přitom Německo zaznamenalo pokles.

Celkem loni Německo v prvních 11 měsících roku registrovalo 38 580 nelegálních přechodů hranic ze strany migrantů, zatímco o rok dříve jich bylo ještě 45 823. To odpovídá meziročnímu poklesu o téměř 16 procent. Na české hranici je naproti tomu patrný nárůst, a to o 10,8 procenta.

Máme jiné statistiky, tvrdí Hamáček

Český ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) to ale odmítá. „Je to problém, který jsme řešili už v minulosti. Jsou to odlišné statistiky na německé a české straně. Z našeho pohledu ten nárůst sice byl, nicméně velmi mírný. Jednalo se o 19 osob,“ řekl Hamáček.

Podle Hamáčka se statistiky liší kvůli tomu, že Němci do nich započítávají i případy, kdy je zadržen cizinec, který přichází z ČR a má povolení k pobytu v Německu, ale zapomněl si průkaz totožnosti. „Do té německé statistiky zahrnují i někoho, kdo má povolení k pobytu v Německu, jel do ČR natankovat, byl zadržen, ale zapomněl si občanský průkaz. Jsme nejčastějším cílem těch přeshraničních nákupních cest,“ vysvětluje Hamáček.

S Němci chce diskutovat o tom, aby se systém statistik zdůvodnil. „Není důvod děsit německou a českou veřejnost, že dochází k nějakému masivnímu nárůstu. Ten problém tady není. Situace je pod kontrolou, je to pouze o přeshraniční komunikaci,“ tvrdí Hamáček.

Zmatený migrant na D1

Němci statistiku shodou okolností zveřejnili den poté, co čeští celníci na dálnici D1 zadrželi migranta, který tvrdil, že přijel vlakem a je na cestě z Belgie do Británie.

Hlídka celníků narazila na muže v půl deváté ráno na 41. kilometru D1 ve směru na Prahu u obce Divišov na Benešovsku. „Muž cizí státní příslušnosti se nebezpečně pohyboval mezi projíždějícími vozidly ve směru na Prahu,“ sdělila mluvčí středočeských celníků Yvona Matějková. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám