Hlavní obsah

Šéf slovenského parlamentu přiznal kontakty se Zsuzsovou, osobně ji prý neznal

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Zveřejnění telefonických nahrávek mezi předsedou slovenského parlamentu Andrejem Dankem (Slovenská národní strana SNS) a Aleny Zsuzsové obžalované v případě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové označil předseda SNS za praktiky StB. Uvedl to na středeční mimořádné tiskové konferenci.

Foto: Václav Šálek, ČTK, Profimedia.cz

Alena Zsuzsová a Andrej Danko

Článek

Zveřejnění soukromých telefonických rozhovorů považuje Danko za porušení základních lidských práv, za protiprávní a protiústavní metody. „Pokládám za choré a zvrhlé, aby v době předvolební kampaně někdo v pozadí takhle ovlivňoval politický boj. Protože opozice, která je podporována médii, se už nemůže dočkat moci, uchyluje se k praktikám, které jsou metodami StB a porušují základní lidská práva,“ uvedl Danko.

„Ptám se, jak mohou tito politici a média slavit 17. listopad a na druhé straně zveřejňovat nic neříkající soukromé telefonáty?“ položil řečnickou otázku předseda slovenského parlamentu.

Jste nádherná, psal šéf slovenského parlamentu Zsuzsové. Přitom tvrdil, že ji nezná

Evropa

Danko přiznal, že v roce 2013, když byl před rozvodovým řízením, dostal na mobil fotografii hezké ženy. „Protože je přirozené, že se mi ženy líbí, řekněme si upřímně, koho by taková fotografie nepotěšila? Tato virtuální slečna se příležitostně ozvala a já s ní vedl komunikaci. Nezávaznou a přiznávám, že možná až frivolní,“ řekl předseda parlamentu.

Zdůraznil, že se Zsuzsovou nikdy nekomunikoval na žádná ekonomická, politická ani právní témata a nikdy se s ní osobně nesetkal. „Nevěděl jsem, že tato pro mě virtuální žena se jmenuje Alena Zsuzsová. Její identita mě nikdy nezajímala, protože jsem s ní nikdy neřešil nic podstatného,“ dodal.

Nahrávky od Kočnera

Zmíněné nahrávky měl uložené ve svém mobilu Marian Kočner, který je obžalovaný, že si vraždu novináře objednal. Komunikaci mezi Dankem a Zsuzsovou získala mezinárodní síť investigativních novinářů Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) a poskytla ji slovenským médiím.

Komunikace Danka se Zsuszovou
„Jste nádherná, až se mi nechce věřit, že jste sama,“ napsal v jedné komunikaci Danko. „Děkuji, ale je to tak :) Možná je to tím, kde žiju a tím, že můj vkus na muže je příliš náročný. Doufám, že přitom máte rád hračky,“ odpovídá Zsuzsová.
V komunikaci se domlouvali na osobním setkání. „Líbám vás všude a nekonečně se těším na vás konečně. Dobře? Alespoň už konečně budete moje celou noc. Dobře?“ píše Danko. „Nooo, jen abychom to přežili,“ kontruje Zsuzsová.
V telefonátu Zsuzsová upozorňuje, že se nechce setkávat na veřejném místě. „Vy vlastně ani nemůžete být sám. Nebo?“ klade otázku. Danko odpovídá: „Ale můžu, nemůžu, nebojte se všechno zařídím.“
V další komunikaci Danko nabízí Zsuzsové pomoc: „Pokud by byla potřeba něco pomoct, tak napište.“ Zsuzsová odpovídá: „Jste zlatý, děkuji.“

O komunikaci Danka se Zsuzsovou mluvil před vyšetřovateli také Zoltán Andruskó, který byl koncem roku 2019 odsouzen k 15 letům vězení za zprostředkování vraždy novináře Kuciaka. K odsouzení došlo po dohodě o vině a trestu s prokurátorem, když Andruskó od svého zadržení spolupracoval s policií.

Kontakt se Zsuzsovou v minulosti přiznal například také bývalý místopředseda parlamentu Martin Glváč, předseda opoziční strany Jsme rodina Boris Kollár a bývalý náměstek generálního prokurátora René Vanek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám