Hlavní obsah

Před volbami v Německu hrozí propuknutí skandálu s černými fondy

Právo, vpl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letadlo společnosti Air Canada, které přistálo v pondělí v půl desáté ráno na mnichovském letišti, vezlo na palubě i Karleheinze Schreibera (75), klíčovou postavou korupčního skandálu někdejšího německého kancléře Helmuta Kohla. Schreiber tvrdí, že němečtí sociální demokraté tak chtějí ovlivnit blížící se volby.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová si bude muset poradit s oživenou aférou, která ukončila působení Helmuta Kohla.

Článek

Necelých osm týdnů před volbami do Spolkového sněmu se tak před veřejnost vrací kauza, v níž už v minulosti musel vypovídat i Kohl. Schreiber v dopise kancléře Angeel Merkelové (CDU) a kanadskému premiéru Stephenu Harperovi zveřejněném v listě Der Tagesspiegel obvinil ministryni spravedlnosti Brigitte Zypriesovou (SPD) z toho, že záměrně načasovala jeho vydání tak, aby uškodila CDU, a z toho, že ho v SRN čeká politický proces.

Budu- li vydán, bude to bomba. Začal by obrovský cirkus a vyšetřování, kancléř Kohl a všichni tam budou. S tím vším oni (němečtí sociální demokraté) věří, že by mohli vyhrát příští volby.
Karleheinz Schreiber

„Budu- li vydán, bude to bomba. Začal by obrovský cirkus a vyšetřování, kancléř Kohl a všichni tam budou. S tím vším oni (němečtí sociální demokraté) věří, že by mohli vyhrát příští volby," upozornil Schreiber.

Schreiber je obviněný z nezaplacení daně

Německá prokuratura chce Schreibera postavit před Zemský soud v bavorském Augsburgu na základě obvinění, že nezaplatil daň z příjmu 15 miliónů eur z provizí z prodeje zbraní firmy Thyssen Krup. Podplácel a dopouštěl se ve Spolkové republice podvodů. Bude- li uznán vinným, hrozí mu až 15 let vězení.

Mluvčí augsburského zemského soudu Karl-Heinz Häusler nedokázal říct, zda proces začne ještě před 27. září, kdy se Němci dostaví k volbám do parlamentu.

CDU měla černé fondy

Schreiber předal v roce 1994 Kohlově Křesťanské demokracii (CDU) sponzorský dar ve výši 100 tisíc marek. CDU je prostřednictvím Wolfganga Schäubleho, tehdy šéfa její parlamentní frakce a nynějšího ministra vnitra, převzala v jednom bonnském hotelu. Nezanesla je však do účetnictví, skončily v černých fondech a Kohl jimi měl disponovat. Toto odhalení donutilo v roce 1999 Kohla stáhnout se do ústraní. O rok dříve prohrál volby s kandidátem sociální demokracie (SPD) Gerhardem Schröderem.

Reklama

Výběr článků

Načítám