Hlavní obsah

Před pádem letadla ve Smolensku pasažéři chodili do kabiny a pili tam pivo

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Smolenská katastrofa, kdy 10. dubna 2010 při pádu vládního Tupolevu Tu-154M zahynul polský prezident Lech Kaczynski a celý jeho doprovod i posádka, opět zeelektrizovala Polsko. Varšavské rádio RMF zveřejnilo v úterý o 30 procent rozsáhlejší znění přepisu palubní konverzace. Ukázalo se, že do kabiny chodili další lidi a i v kabině se pilo.

Foto: Sergej Karpuchin, Reuters

Trosky polského tupolevu ve Smolensku

Článek

Z kopie záznamu černé skříňky, který získali polští vyšetřovatelé loni při návštěvě Moskvy, podle rádia RMF vyplynulo, že „během posledních tří minut před katastrofou se v pilotní kabině nacházelo více nepovolaných osob“. Přestože tyto osoby letuška víckrát důrazně požádala, aby si sedli na svá místa, nestalo se tak.

Stanice také uvedla, jak se podařilo tyto skutečnosti odhalit: „Když při vyhodnocování záznamu použila ruská strana odlišné zařízení, identifikovala přibližně o třetinu více slov, než se to podařilo polské straně při vlastním vyšetřování.“

Ze záznamu vyplynulo také, že se v pilotní kabině ještě před přistáním podával alkohol. Na dotaz letušky „Dáš si pivo?“ osoba v její blízkosti odpověděla: „Jasně že ano“.

Tlak na piloty

V záznamu také zaznělo, jak velitel polského letectva Andrzej Blasik, který byl při přistávání v kabině, dodával pilotům odvahy, aby přistáli v mlze ve Smolensku na vojenském letišti: „Jen neboj, tam se vejdeš.“ [celá zpráva]

Na námitky posádky, že v mlze není skoro vidět, odpověděl, že „je potřeba přistát, jiná možnost není“. [celá zpráva]

Polský prezident Kaczynski letěl do Ruska, aby uctil památku 22 tisíc polských důstojníků zavražděných na příkaz Stalina.

Polská vojenská prokuratura, která vyšetřuje katastrofu, při níž zahynulo 96 lidí, včetně mnoha čelných politiků, oznámila, že v záznamu, který zveřejnilo RMF, se nachází mnoho nepřesností a že za jeho šíření hrozí vězení v trvání až dvou let.

Reklama

Výběr článků

Načítám