Hlavní obsah

Před deseti lety ztroskotala výletní loď Costa Concordia. Zemřelo 32 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálie si ve čtvrtek připomíná desetileté výročí od ztroskotání luxusní výletní lodi Costa Concordia u pobřeží Toskánska. Zemřelo při tom 32 lidí a kapitán lodi Francesco Schettino byl za svá selhání odsouzen k 16 letům vězení.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Před deseti lety ztroskotala výletní loď Costa Concordia, nehodu nepřežilo 32 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Italové si událost připomínají celý den, zakončí ji ve 21:45 hodin symbolickým zapálením svíček v místě, kde loď najela na mělčinu. Vzdají také poctu přibližně 4200 přeživším a obyvatelům městečka Giglio, kteří poskytli krátce po nehodě přeživším ošacení či ubytování.

Foto: Profimedia.cz

Francesco Schettino byl kapitánem lodi Costa Concordia

„Vrylo se mi to do paměti. My ostrované, když na něco vzpomínáme, tak se vždycky odkazujeme na to, jestli se to stalo před Concordií, nebo po ní,“ uvedl Matteo Coppa, který v době ztroskotání lodi zrovna rybařil. Tehdy 23letý muž se téže noci přidal k záchranářům a pomáhal na břeh dostat zraněné a mrznoucí pasažéry.

Costa Concordia vezla pro mafii kokain

Evropa

Vinu na ztroskotání lodi nese její kapitán Francesco Schettino. V květnu 2016 byl odsouzen k 16 letům vězení, a to nejen za zabití 32 pasažérů. Soud mu vyčetl, že jeho chybou loď ztroskotala, a navíc opustil loď ještě před evakuací všech pasažérů a posádky.

„Kapitán Zbabělec“

„Té noci se stalo mnoho chyb, Schettinem počínaje. Nikdo ani nezavolal na pobřeží s žádostí o technickou pomoc. Nikdo nás neupozornil, že ztroskotaly více než čtyři tisíce lidí,“ vzpomínal pro agenturu Ansa tehdejší místostarosta Giglia Mario Pellegrini.

Kapitán Costy Concordie ve vězení medituje a uvažuje o studiu práv

Evropa

Italská média si tehdy ohledně Schettina nebrala servítky a označila ho za „Kapitána Zbabělce“, který opustil loď ve chvíli, kdy byly záchranné operace v plném proudu. Schettino se bránil, že byl vhozen do záchranného člunu, který ho odvezl na mělčinu.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Giglio se připravuje na emotivní vzpomínku 10 let od ztroskotání lodi Costa Concordia

Mezi přeživší z Costa Concordia patří Georgia Ananiasová, která žije v Los Angeles a vzpomínkové události v Itálii se tak nezúčastní. „Říkala jsem si, že mě ten den neovlivní, ale nemohu si pomoci. Mnoho z nás trpí posttraumatickým syndromem. Cítím vinu za to, že jsem přežila, ale 32 lidem se to nepovedlo,“ citoval Ananiasovou server Euronews.

Kompenzace a soudy

Žena společně se svou rodinou odmítla kompenzaci ve výši 14 500 dolarů (necelých 310 tisíc korun), kterou provozovatel lodi Costa Cruises nabídl každému pasažérovi lodi na pokrytí účtů za lékařskou péči a terapii a společnost zažalovala. Po osmi letech sporů vedených jak v USA, tak v Itálii ale soud prohrála.

Foto: Profimedia.cz

Poškozená loď Costa Concordia

„Vypovídá to o tom, že se vám ne vždy dostane spravedlnosti, kterou byste očekávali od země, ve které žijete a na to by lidé měli myslet, když se vydají na výletní plavbu,“ dodala Ananiasová.

Současný starosta Giglia Sergio Ortelli na onu noc z pátku 13. ledna 2012 vzpomíná dodnes. Kromě tragických událostí se ale snažil vybavit také příjemnější vzpomínky. „Ta noc byla bezpochyby tragická, měla ale také svou světlou stránku a tou byla reakce lidí. Spontánní gesta, která ocenil celý svět. Když si zpětně uvědomím, co jsme tu noc během několika hodin dokázali, je to něco neuvěřitelného,“ ocenil rychlou pomoc obyvatel Giglia.

Foto: Yara Nardi, Reuters

Tehdejší místostarosta městečka Giglio Mario Pellegrini u útesu, kde ztroskotala Costa Concordia

Samotná loď zůstala u toskánského pobřeží další dva roky, než byla bezpečně odtažena do Janova. Po dvou měsících se z ní teprve podařilo odčerpat provozní kapaliny, až v září zahájila společnost Titan Salvage vyzvednutí vraku.

Během jednoho dne byla loď vzpřímena a začala kontrola jejího technického stavu. Loď byla odtažena až koncem července 2014 do Janova, kde byla během následujících dvou let sešrotována. V listopadu téhož roku bylo ve vraku nalezeno tělo, které patřilo poslednímu pohřešovanému.

Foto: Reuters

BEZ KOMENTÁŘE: Před deseti lety se potopila výletní loď Costa Concordia, nehodu nepřežilo 32 lidí

Reklama

Výběr článků

Načítám