Hlavní obsah

Kapitán Costy Concordie ve vězení medituje a uvažuje o studiu práv

Řím

Bývalý kapitán výletní lodi Costa Concordia, který byl v květnu odsouzen kvůli ztroskotání lodi s 32 oběťmi k 16 letům vězení, tráví čas za mřížemi hraním ping-pongu a četbou knih o meditaci. Francesco Schettino také zvažuje, že se od podzimu vrhne do studia práv, napsal v úterý římský deník Il Messaggero.

Foto: Max Rossi, Reuters

Kapitán ztroskotané lodi Costa Concordia Francesco Schettino

Článek

„Bez meditace bych tu nevydržel,” řekl deníku Il Messaggero 56letý Schettino, který si svůj trest odpykává v římském vězení Rebibbia. Zde ho jednou týdně mohou navštívit příbuzní z jeho rodného města Meta di Sorrento u Neapole. Zvažuje, že se od podzimu začne věnovat studiu práv.

Ve věznici se seznámil mimo jiné s bývalým senátorem Marcellem Dell'Utrim, který se Silviem Berlusconim založil stranu Vzhůru, Itálie! a který si zde odpykává sedmiletý trest. Prokuratura jej usvědčila z toho, že působil jako spojka mezi Berlusconim a představiteli mafie.

Celu číslo 81 sdílí Schettino s dalšími třemi odsouzenými, ovšem její dveře jsou přes den otevřené a zavírají se až ve 22:30.

Vůni moře nahrazuje sůl ve flašce s vodou 

Nejvíc bývalému kapitánovi chybí moře a otevřený prostor, proto se mu věnuje psycholog a vychovatelé. Když tráví čas venku, na vězeňské louce z umělého trávníku, bere si s sebou láhev vody, do níž dá trochu soli. Na slunci si s ní smočí vlasy a připomene si vůni moře.

Výletní loď, jíž Schetiino velel, v roce 2012 ztroskotala poblíž ostrova Giglio u pobřeží jižního Toskánska s víc než 4200 lidmi na palubě. Schettinovi je kladeno za vinu, že plavidlo odchýlil od kurzu a přiblížil ke břehu manévrem zvaným inchino, jímž někdy výletní lodě rozsvícenými světly a sirénami zdraví obyvatele ostrova. Při neštěstí zahynulo 32 lidí.

Námořní autority Schettinovi rovněž vytýkají, že potápějící se loď opustil mezi prvními, ačkoli jako kapitán měl být tím posledním, kdo z paluby odejde. V médiích si proto vysloužil přezdívku „zbabělý kapitán”.

Kapitán Schettino se u soudu sám dojal k slzámVideo: Novinky/Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám