Hlavní obsah

Přechodné období po brexitu má podle EU skončit v prosinci 2020

– Brusel

Přechodné období po britském odchodu z EU na konci března 2019 by nemělo trvat déle než do 31. prosince 2020 a po celou tuto dobu by Británie pokračovala v celní unii i jednotném trhu se všemi jeho svobodami. Novinářům v Bruselu to ve středu řekl unijní vyjednavač pro brexit Michel Barnier, když představoval doporučení pro další fázi jednání s britskou stranou odsouhlasená Evropskou komisí.

Foto: Stoyan Nenov, Reuters

Vyjednavač EU k brexitu Michel Barnier

Článek

O posunu jednání s Londýnem do druhé fáze rozhodlo 27 šéfů států a vlád ostatních zemí Unie v pátek na summitu v Bruselu. Komise nyní v doplňku směrnic pro jednání nabídla podrobnosti o unijní představě přechodného období. O to požádala ve svém projevu ve Florencii britská premiérka Theresa Mayová, která si představovala dvouleté období.

„Nemělo by docházet k účelovému výběru některých výhod,” upozornil ve středu Barnier. Všechny čtyři svobody spojené s jednotným unijním trhem budou muset v Británii platit po celou dobu přechodného období stejně jako veškeré unijní právo. Od konce března 2019 však bude Británie vůči EU takzvanou třetí zemí, a tak už nebude zastoupena „v orgánech, institucích a jiných subjektech Unie”.

Konec roku 2020 byl podle Barniera stanoven s ohledem na konec unijního stávajícího víceletého finančního rámce.

Doporučení přijatá ve středu Komisí také připomínají, že dohoda o podobě budoucí smlouvy o brexitu, která umožnila páteční rozhodnutí summitu, teprve musí být převedena do konkrétního právního textu. Potřeba tak bude dokončit dojednávání všech otázek souvisejících se samotným brexitem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám