Hlavní obsah

Pravicoví aktivisté zapálili v Malmö korán. Rozpoutali vlnu násilí

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malmö

Švédské Malmö se v pátek večer stalo centrem protestů a nepokojů. Mohl za to odpolední čin člena dánské pravicové politické strany Stram Kurs, který v parku v centru města zapálil korán, tedy svatou knihu islámu. Jeho skutek podnítil protest zhruba tří stovek lidí, kteří se večer vydali do centra města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nepokoje ve švédském MalmöVideo: @snej75 via Spectee, AP

 
Článek

„Probíhají tu násilné protesty, které zatím nemáme pod kontrolou,“ řekl místním médiím policejní mluvčí Rickard Lundqvist. Protestující dav zapálil několik aut a střetl se s policisty, kteří se snažili situaci uklidnit. Lidé na strážce zákona ale házeli kameny, dlaždice a hořící pochodně.

Na některých videích, které kolují po sociálních sítích, jsou slyšet pokřiky „Alláhu akbar (Bůh je veliký)“. S několika požáry museli bojovat hasiči. Jeden z nich vznikl dokonce v podzemním parkovišti asi 1 kilometr od místa největších protestů.

Foto: Tt News Agency, Reuters

Do ulic Malmö vyšly asi tři stovky lidí

V Malmö byli údajně zatčeni tři členové strany Stram Kurs, kterou v roce 2017 založil právník a protiislámský aktivista Rasmus Paludan. Policie trojici lidí, která se podílela na zapálení koránu, měla obvinit z podněcování k nenávisti vůči etnické skupině.

Jejich čin nejspíš motivovalo rozhodnutí švédských úřadů, které v pátek zakázaly Paludanovi na dva roky vstup do země kvůli obavám, že by mohl narušit veřejný pořádek.

Paludan v Malmö žádal o povolení uspořádat demonstraci, kde spolu s pouličním umělcem Danem Parkem chtěl zapálit korán. Švédské úřady žádost okamžitě zamítly. Soud argumentoval tím, že zatímco svoboda shromažďování a demonstrace jsou ústavně chráněnými právy, vláda může zakázat shromáždění z důvodu narušení pořádku a bezpečnosti.

Islám je ve Švédsku druhým nejrozšířenějším náboženstvím po různých křesťanských vyznáních. Průzkum společnosti Pew Research z roku 2017 uvádí, že desetimilionové zemi žije zhruba 810 tisíc lidí, kteří se k islámu hlásí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám