Hlavní obsah

Pravice ztratila bojovou zástavu, hodnotí Slovensko své komunální volby

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V hodnocení slovenských komunálních voleb se média shodují, že strana Smer-sociální demokracie Roberta Fica otočila skóre v krajských městech a především v Bratislavě.

Článek

„V konečném důsledku se však celkové poměry sil nezměnily až natolik, jak to na první pohled vypadá,“ konstatuje deník Hospodárske noviny.

Hlavním poraženým není podle deníku Dzurinda, ale Mečiar. „HZDS ztratilo dvě třetiny starostů. Smer si výrazně polepšil - obsadil totiž volný terén po Mečiarovi,“ uvedl list.

Největší ranou pro pravici je ztráta Bratislavy. „ Milan Ftáčnik (nezávislý kandidát, kterého podporovala strana Smer pozn. red) sice porazil Vášáryovou, ale Bratislavu neovládne. Drtivou většinu poslanců má pravicová koalice,“ dodává deník. Podle Hospodárskych novin obral Fico pravici o její tradiční útěchu, kterou léta zakrývala své porážky - o hlavu Bratislavy a převahu ve velkých městech. „Pravice ztratila svou bojovou zástavu,“ píše list.

Podle deníku Sme pokud vládní pravice prohrává volby primátorů v prostředí, v němž má výraznou politickou převahu, tak to už není těžká prohra, ale vážný symptom.

Sociolog Pavel Haulík v rozhovoru pro deník Pravda konstatuje, že komunální volby vyhrála strana Smer-sociální demokracie. „Vypadá to tak, že Smer výrazně zvítězil, ale vítězství není až natolik drtivé. Smer stavěl na mobilizační kampani, aby zahojil rány, které utrpěl v parlamentních volbách,“ uvedl. Ztráty pravice vidí sociolog v tom, že ne všude se dokázala dohodnout na společném kandidátovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám