Hlavní obsah

Prasečí chřipka se šíří Evropou, už je v Itálii. Británie hlásí přenos mezi lidmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím/Londýn
Aktualizováno

Itálie se v sobotu zařadila na seznam zemí, ve kterých byla potvrzena nákaza takzvanou prasečí chřipkou. Pacientem je muž, který byl ve čtvrtek hospitalizován v Toskánsku, oznámila agentura AFP. V Británii v sobotu testy potvrdily první případ přenosu nové chřipky A(H1N1) z člověka na člověka.

Článek

"Test hospitalizovaného pacienta na virus prasečí chřipky byl pozitivní," citovala agentura toskánského zdravotnického představitele Antonia Delvina. Je to asi padesátník, který se 23. dubna vrátil z Mexika.

U dalších sedmi pacientů, kteří byli v Toskánsku kvůli možné nákaze novou chřipkou vyšetřováni, byly testy negativní, napsala AFP.

První přenosy mezi lidmi v Británii

V Británii byl v pátek potvrzen první přenos z člověka na člověka. Mladý úředník, který v nenavštívil Mexiko, se nakazil prasečí chřipkou od svého spoluhráče z fotbalového týmu, se kterým vyrazil na flám. Další nakaženou Britkou, která k nákaze přišla na území spojeného království, je 42letá žena z Gloucestershiru.

Výskyt takzvané prasečí chřipky potvrdili v pátek lékaři už v 15 zemích tří kontinentů. K nim v sobotu kromě Itálie přibyla i Jižní Korea s jedním potvrzeným případem onemocnění, jako druhou asijská země s výskytem onemocnění novým chřipkovým virem po Hongkongu.

Mexické zdravotnické úřady zvýšily v sobotu počet potvrzených úmrtí na nový virus chřipky A(H1N1) na 16. Zároveň ale snížily odhadovaný počet úmrtí zaviněných novou nákazou na 101, oproti předcházejícím až 176 případům. Celkem vzrostl počet osob nakažených novým typem chřipkového viru na 397, oznámil v pátek večer (místního času) mexický ministr zdravotnictví José Ángel Córdova.

Chřipka potvrzena i ve Francii

Přítomnost viru zjistili prý zdravotníci u devětačtyřicetiletého muže a čtyřiadvacetileté ženy. Vysoce pravděpodobně je podle ministryně nakažen i další člověk v pařížské nemocnici Necker. Podle internetových stránek deníku Le Parisien už lékař tohoto zařízení před několika hodinami neoficiálně potvrdil, že obávaný virus nakazil sedmatřicetiletého muže.

Francouzská ministryně zdravotnictví Roselyne Bachelotová upřesnila, že ve všech případech jde o osoby, které se do Francie vrátily z Mexika, takže nikdo nebyl nakažen v Evropě. Rovněž dodala, že nemocným se vede dobře a dostávají antivirotické přípravky.

Země s potvrzenou nákazou chřipky A(H1N1) k 2. 5. 2009
Mexiko - 397 nakažených, 16 úmrtí
USA - 141 nakažených, 1 úmrtí
Kanada - 34 nakažených
Španělsko - 13 nakažených
Velká Británie - 13 nakažených
Německo - 4 nakažení
Nový Zéland - 4 nakažení
Francie - 2 nakažení
Izrael - 2 nakažení
Rakousko - 1 nakažený
Dánsko - 1 nakažený
Nizozemí - 1 nakažený
Švýcarsko - 1 nakažený
Itálie - 1 nakažený
Jižní Korea - 1 nakažený
Čína a Hongkong - 1 nakažený
Zdroj: Světová zdravotnická organizace (WHO)

Praze nevyhledal od pátku nikdo lékaře z obav z mexické chřipky

V Praze od pátku nevyhledali lékařské vyšetření kvůli obavám z nákazy mexickou chřipkou žádní další lidé, uvedla v sobotu Zdeňka Jágrová z pražské hygienické stanice. Hygienici očekávají větší zátěž až v neděli, kdy by mělo na pražském ruzyňském letišti přistát letadlo z českými turisty z Mexika.

Dosud vyhledalo v Praze vyšetření jen několik lidí, kteří cestovali po Mexiku. Celkově se v Česku nechalo vyšetřit 35 lidí. U 14 z nich už byla infekce vyloučena, u dalších 21 se na definitivní výsledek vyšetření čeká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám