Hlavní obsah

Prasečí chřipka nově v Asii a v Dánsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První výskyt takzvané prasečí chřipky v pátek ohlásily Hongkong a Dánsko. V případě Hongkongu jde o první potvrzenou nákazu v Asii. Podle místních úřadů je ale nemocným Mexičan, který do země přiletěl ve čtvrtek z Mexika s mezipřistáním v Šanghaji. Informovala o tom zpravodajská stanice BBC.

Foto: Reuters

Snímek viru H1N1 pořízení elektronovým mikroskopem

Článek

Pacient byl podle hongkongských zdravotních úřadů izolován v nemocnici a jeho stav je stabilizovaný.

Nová chřipka, pro niž ve čtvrtek Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně zavedla název "chřipka A(H1N1)", byla podle dosavadních informací prokazatelně zjištěna ve čtrnácti zemích, v dalších patnácti včetně Česka a Slovenska se zkoumají podezřelé případy.

První přenos nákazy z člověka na člověka potvrdilo Německo, které oznámilo, že se virem nakazila zdravotní sestra, která pečovala o nemocného. [celá zpráva]

Očekávají se také výsledky testů, které patrně potvrdí první obdobný případ v Británii, kde se virem A(H1N1) nakazil přítel skotského páru, u kterého byl v zemi poprvé diagnostikován nový druh chřipky.

Ze států, kde byly zatím případy nákazy A(H1N1) potvrzeny, je nejhůře postižené Mexiko s 12 potvrzenými úmrtími; smrt dalších 168 lidí úřady prověřují. Spojené státy hlásí jedno potvrzené úmrtí a nejméně 109 potvrzených případů nákazy.

V Kanadě je 35 potvrzených případů nákazy, ve Španělsku 13, ve Velké Británii osm a na Novém Zélandu se prokazatelně nakazili čtyři lidé a dalších 12 případů lékaři ověřují; čtyři potvrzené případy hlásí Německo. Izrael a Kostarika mají po dvou případech potvrzené nákazy a Nizozemsko, Švýcarsko, Rakousko, Dánsko a Hongkong po jednom.

Prasečí chřipka

Způsobuje ji zmutovaný chřipkový virus typu A podtyp H1N1. Stejný vir způsobil na začátku století pandemii tzv. španělské chřipky. Nemoc se dobře šíří mezi ptáky a také mezi prasaty, která jsou k nemocem náchylná.

Z nich pak přejde na člověka. Přenosem z člověka na člověka vir dál mutuje, proto se proti němu tělo neumí bránit. Nikdy nelze předvídat, zda nově vzniklá mutace bude působit jen lehké příznaky, nebo vyvolá epidemie. Nynější "kombinace" vznikla právě zmutováním virů lidské, prasečí a ptačí chřipky.

Na běžnou chřipku nejčastěji umírají lidé s malou či oslabenou imunitou - starší lidé, děti či osoby, které právě prodělaly jinou těžkou nemoc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám