Hlavní obsah

Požár na Gran Canarii se nedaří zkrotit, evakuovali 8000 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Las Palmas

Přes osm tisíc evakuovaných lidí a na pět tisíc hektarů porostu, které lehly popelem. Požár ve vnitrozemí španělského ostrova Gran Canaria zuří s neztenčenou měrou, píše agentura DPA. Do boje s plameny bylo nasazeno 16 letadel a oheň se snaží uhasit 700 hasičů a 200 vojáků. Zatím se použilo 800 tisíc litrů vody.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ostrov Gran Canaria zachvátily lesní požáryVideo: AP

 
Článek

„Oheň není pod kontrolou, natož uhašen,“ uvedl premiér regionální vlády Kanárských ostrovů Angel Victor Torres. Žádá v této souvislosti o pomoc španělskou centrální vládu. Situaci komplikuje to, že požár zuří v horách národního parku Tamadaba a terén je nepřístupný. Šéf místní civilní ochrany Federico Grillo potvrdil, že v některých místech je požár „zcela mimo možnost dostat ho pod kontrolu“.

Plameny je možné v tuto chvíli hasit jen ze vzduchu. Práce pozemního personálu by byla podle Grilla „sebevražda“. Plameny v některých částech parku šlehaly až do výšky 50 metrů. Oheň se nyní šíří z parku na severozápadě ostrova na jihozápad. „Ekologickým škodám se nevyhneme, nyní je důležité zachránit lidi,“ uvedl Torres.

V posledních dnech panovalo na ostrově vedro s 30stupňovými teplotami. Ochlazení by mělo přijít až v noci na úterý.

Hořet začalo v sobotu, a to na stejném místě, kde se plameny podařilo minulé úterý uhasit. Úřady se domnívají, že požár byl založen úmyslně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám