Hlavní obsah

Povstalci z Donbasu natočili celovečerní film, hvězdou je bývalá krymská prokurátorka

Povstalecká kinematografie donbaských separatistů natočila první celovečerní film, jehož hvězdou je vzpurná ruská poslankyně a bývalá prokurátorka okupovaného Krymu. Dílo, které má po víc než tříletém natáčení přijít do kin příští rok na jaře, dostalo název Opolčenočka (Děvče z domobrany).

Foto: commons.wikimedia.org/kremlin.ru

Ruská poslankyně a bývalá krymská prokurátorka Natalja Poklonská

Článek

Natalja Poklonská hraje ve filmu samu sebe. Obsazena nebyla náhodou, protože se v odbojné ukrajinské Luhanské (dříve sovětské Vorošilovgradské) oblasti před 38 lety narodila. Teď ale v Moskvě hájí barvy kremelské strany Jednotné Rusko, i když se s kolegy poslanci před nedávnem rozhádala.

Do povědomí Rusů vstoupila ukrajinská občanka Poklonská v květnu 2014, kdy se krátce po anexi Krymu dala do služeb ruské okupační správy. Až do října 2016 pak zastávala post krymské prokurátorky a nemilosrdně trestala jakýkoli projev protiruského odporu.

Řízný výkon funkce jí vynesl poslanecký mandát, který ale v poslední době podle ruských médií ztrácí lesk. Poklonská se totiž otevřeně postavila proti penzijní reformě prosazované Kremlem a ztratila část svých parlamentních funkcí i přízeň spolustraníků z Jednotného Ruska.

V Donbasu je ale pořád populární a tvůrci filmu prý s obsazením neváhali. Akční snímek je bohatý na scény z bojů donbaských vzbouřenců proti vojákům ukrajinské armády, do nichž se údajně - bez dablerky - zapojila i Poklonská. Divoké výjevy z bojů prý zvládla na první dobrou.

"Jste opravdu pašáci, naskakovala mi husí kůže, dech se mi tajil," vzkázala Poklonská produkci po zhlédnutí prvních záběrů. "Pohleďte, co znamená prosté slovo vlastenectví, kolik duší, životů a osudů v sobě obsahuje!" komentovala film podle zprávy agentury TASS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám