Hlavní obsah

Povodeň napáchala v Dolním Bavorsku škody za miliardy

– Mnichov • Aktualizováno

Povodeň v Dolním Bavorsku způsobená intenzivními dešti způsobila podle odhadů škody za miliardu eur (27 miliard korun), uvedl to Michael Fahmüller (CSU), zemský rada oblasti Rottal-Inn. Ten v sobotu navštívil jedno z nejpostiženějších míst v oblasti, a to Simbach am Inn.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Voda ničila ve městě Simbach am Inn vše, co jí přišlo do cesty.

Článek

„Je zde poškozeno přes 5000 domácností, 500 domů už nepůjde opravit,“ uvedl Fahmüller. V Dolním Bavorsku je poškozeno kolem 200 mostů, celé ulice byly pod vodou, stovky aut byly zaplaveny a velká voda ohrozila řadu podniků v oblasti.

Foto: Angelika Warmuth, ČTK/AP

Povodeň postihla přes pět tisíc domácností.

Problémy podle jeho slov mají místní farmáři, kterým velká vody ničila úrodu. "Požaduji stejnou podporu jako při stoleté vodě na Dunaji v roce 2013, aby náš okres měl opět budoucnost," uvedl Fahmüller.

Foto: Armin Weigel, ČTK/AP

Dolní Bavorsko sčítá škody.

Bavorský premiér Horst Seehofer (CSU) přislíbil postiženým místům rychlou obnovu infrastruktury. V úterý bude o finanční pomoci jednat bavorská vláda a podle Seehofera se obrátí také se žádostí o pomoc na spolkovou vládu.

Foto: Tobias Hase, ČTK/AP

Poničené silnice

Od pátku bylo vyplaceno 2,6 miliónu euro (72,8 miliónu korun) ve formě okamžité pomoci všem postiženým domácnostem. Každá domácnost dostala 1500 euro (4 tisíc korun).

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Voda ničila mosty i silnice.

V zaplavených oblastech se začíná situace uklidňovat, přestože meteorologové předpovídají pro oblast bouřky a déšť. Neměly by však být tak intenzivní jako v předchozích dnech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám