Hlavní obsah

Potřebujeme převzít moc, nechal se unést Kiska

Právo, ivi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský prezident Andrej Kiska po oznámení, že v příštím roce nebude kandidovat na druhé funkční období, přiblížil svou politickou budoucnost. V diskusi s účastníky hudebního festivalu Pohoda v Trenčíně ve středu prohlásil, že je potřeba „převzít moc”.

Foto: David W Cerny, Reuters

Slovenský prezident Andrej Kiska

Článek

„Zůstanu aktivní v politickém životě. Protože jsme parlamentní demokracie, potřebujeme převzít moc, dostat na ministerstvo vnitra, na policii, na školství a podobně čestné a schopné lidi. To je náš úkol a musíme to udělat,“ řekl prezident.

Kiska opětovně řekl, že vražda novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky ukázala, že Slovensko je mafiánským státem a slovenská společnost potřebuje zásadní změnu.

„Musíme změnit politickou mapu Slovenska. Je potřeba dostat do politiky slušné, schopné a poctivé lidi. Pustíme se do toho a věřím, že to dáme,“ dodal. Zemi je podle Kisky potřeba vytáhnout z morální krize. Hlava státu připustila, že vede rozhovory s politickými stranami a lidmi, o nichž si myslí, že by se do politiky mohli a měli zapojit.

Neohrabané vyjádření

Politický analytik Ján Baránek serveru pluska.sk řekl, že Kiska svým vystoupením jasně oznámil, že vstoupí do parlamentního boje. Jeho slova však označil za „neohrabaná“.

„Je rozdíl, když řekne, že je potřeba vyhrát volby, než když vyhlásí, že je potřeba převzít moc. V takovýchto případech je potřeba dávat pozor na každé jedno slovo,“ upozornil Baránek. Podle analytika by se Kiska neměl takto vyjadřovat, dokud bude ve funkci prezidenta. Baránek se domnívá, že po vraždě novináře a jeho snoubenky Kiska přestal být nadstranický.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám