Hlavní obsah

Postřelená se schovávala pod mrtvolou, aby unikla Breivikovu řádění

Oslo

U soudu s norským ultrapravicovým radikálem Andresem Behringem Breivikem ve středu vypovídaly další oběti, které postřelil. Jednou z nich byla i sedmnáctiletá Ingvild Leren Stensrudová, která se schovávala v kavárně za pianem pod tělem zabité kamarádky.

Foto: Fabrizio Bensch , Reuters

Anders Behring Breivik u soudu

Článek

Stensrudová uslyšela střelbu, když šla k budově chlapců pro svou nabíječku, uvedla BBC. Původně si neuvědomila, co je to za zvuky, když ale ostatní začali utíkat, přidala se k nim.

Utekla do kavárny, kde se schovala za pianem. Breivik ji tam následoval. Sama se schovala za piano. "Snažila jsem se dostat ke dveřím za ostatními. Když byli zasaženi střelbou, popadali na mě," líčila dívka, jak Breivik zasáhl ji i další teenagerku vedle ní. Ta na ni mrtvá spadla. Pod tělem zastřelené zůstala tak dlouho, než přestala střelba. "Nemohli jsme se hýbat, zůstali jsme tam a byli jsme tak zticha, jak jen to bylo možné," řekla mladá Norka. Breivik se si chtěl být jist, že své oběti zabil, tak většině zasažených vpálil ještě jednu kulku do hlavy.

Když našla odvahu podívat se, co se děje, zjistila, že v místnosti jsou ještě dva přeživší. Pak vzala mobil mrtvé dívky a pokusila se zavolat záchranku. Číslo bylo nedostupné, tak zavolala mámě a řekla jí, že je postřelena. Déle si neodvažovala mluvit.

Původně se Stensrudová domnívala, že útočníků je několik, protože výkřiky, které slyšela, považovala za dorozumívací signály. Pak si ale uvědomila, že šlo "vlastně o bojový pokřik" jediného střelce.

Další výpovědi

Jeden z mladíků, kteří předstírali smrt, vyvolal na Breivikově tváři široký úsměv, když řekl, že "po 2. světové válce byli všichni zrádci země pravicoví extremisté".

Dvacetiletý Glenn Martin Waldenström podle ČTK před svou výpovědí požádal, aby Breivik soudní síň opustil. Poté líčil, jak jej výstřel z Breivikovy pistole zasáhl přímo do obličeje. Když jej zachraňovali, byl prý příliš slabý, aby nadiktoval telefonní číslo svých rodičů, a napsal ho krví na podlahu.

V úterý jedna svědkyně vypověděla, jak po zásahu do obličeje cítila v ústech chuť krve a kulky. [celá zpráva]

Dříve jedna svědkyně vypověděla, že Brievik nad oběťmi radostně jásal. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám