Hlavní obsah

Postrachem dinosauřích mláďat byla Belzebubova ropucha

Právo, Novinky, aa, aš

Velká pravěká žába, jejíž první pozůstatky se našly před dvaceti lety, překvapila paleontology. Ukázalo se, že měla kožní brnění a mohutné zuby. Ďábelská ropucha se tak stala postrachem prvních savců i dinosauřích mláďat.

Foto: Wikimedia

Kresba pravěké ropuchy polykající mládě dinosaura

Článek

„Věděli jsme, že byla velká, a předpokládali, že to byl dravec. Nové nálezy ale ukazují, že měla také dokonale obrnění,“ řekla ke studii v časopise PLOS Susan Evansová z londýnské University College.

První fosilie z 90. let 20. století byly neúplné. Teprve v roce 2008 jich paleontologové získali dost na to, aby mohli popsat pravěkou žábu, která dostala název Beelzebufo ampinga.

Poslední rekonstrukce ukázala, že žába byla o něco menší, než se původně odhadovalo, měří 25 centimetrů a ne až čtyřicet, takže nejde o největší žábu, která kdy na Zemi žila. Ukázalo se však, že měla zrohovatělé desky na nápadně velké hlavě a krátké zadní nohy. Na hřbetě byla chráněná podobně jako želvy..

Prvotní účel brnění byla zřejmě ochrana proti slunci. Dokonalá ochrana s velkými a mimořádně ostrými zuby ale žábě podle Evansové umožnila rozšířit jídelníček. „Kolem velké ropuchy se potulovalo příliš mnoho potenciální kořisti – mladých dinosaurů, krokodýlů i prvních savců, aby je nelovila,“ řekla serveru LiveScience.

Příbuzné má v Jižní Americe

I když fosilie ropuchy pocházejí z Madagaskaru ze 70 miliónů let staré vrstvy z období křídy, morfologicky je blízká dodnes existující jihoamerické podčeledi rohatkovitých. To znamená, že její původ sahá nejméně o 40 miliónů let dál do minulosti – pevninské spojení mezi Afrikou a Amerikou zaniklo před 110 milióny lety.

Proč „Beelzebufo”?
Belzebub je jméno v češtině spojované s ďáblem. Jedná se o starověké semitské božstvo, jehož jméno znamenalo Pán much (hebr. Ba'al Zivuv, arab. Ba'al az-Zubáb). S peklem jej začala spojovat až křesťanská tradice.Bufo je latinské označení pro ropuchu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám