Hlavní obsah

Poslední zbraní nacistů měli být komáři infikovaní malárií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nacisté se pokoušeli vyvíjet biologické zbraně, tvrdí Klaus Reinhardt z Institutu pro evoluci a ekologii v Tübingenu. Ačkoliv Německo nemělo žádný rozsáhlý program na vývoj biologických zbraní, neznamená to, že vědci neexperimentovali. Prioritou se stal výzkum biologické zbraně v podobě komárů infikovaných malárií.

Článek

Pokusy nabraly na obrátkách zvláště na sklonku druhé světové války, kdy se nacisté zoufale pokoušeli najít zbraň, která by zvrátila blížící se prohru, píše Reinhardt v odborném časopise Endeavour s odkazem na dokumenty z koncentračního tábora Dachau.

Právě v Dachau se od února 1942 do dubna 1945 prováděly experimenty s malárií. Zdraví vězni byli infikováni komáry nebo injekcemi s výtažky mukózních žláz samiček komárů.

Po nakažení byly na vězních testovány různé léky a zkoumána jejich účinnost. Na tyto pokusy bylo použito více než tisíc lidí a více než polovina jich na následky zemřela.

V roce 1944 se pokusy zintenzivnily a vědci se snažili najít možnosti, jak infikované komáry udržet co nejdéle naživu a co nejrychleji je transportovat na nepřátelská území.

Reklama

Výběr článků

Načítám