Hlavní obsah

Poslední průzkum před volbami byl v Německu trefa, zato v Česku úplně mimo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Až nečekaně přesně vyšel páteční předvolební průzkum Institutu pro demoskopii v Allensbachu, poslední před německými parlamentními volbami, které vyhráli sociální demokraté. Výsledek voleb předpověděl jen s minimálními odchylkami. Poslední průzkum před českými sněmovními volbami v roce 2017 ani zdaleka tak přesný nebyl.

Foto: Novinky

Srovnání průzkumu s výsledkem voleb v Německu

Článek

Vítězná sociální demokracie (SPD) posbírala 25,7 procenta hlasů a v jejím případě se Allensbach zmýlil pouze ve třech desetinách procenta. Vítězství SPD předpovídal se ziskem 26 procent. Druhé unii CDU/CSU přisuzoval 25 procent, ve skutečnosti pak nasbírala 24,1 procenta.

Německé volby: Ženy a penzisté trestali konzervativní CDU/CSU

Evropa

Největší rozdíl panoval u Zelených, kteří skončili třetí se 14,8 procenta, zatímco demoskopický institut u nich předpokládal rovných 16 procent. Čtvrtá FDP zaznamenala 11,5 procenta oproti předpovídaným 10,5.

Vůbec nejmenší rozdíl panoval v předpovědi u postkomunistické Levice, která dostala 4,9 procenta hlasů, zatímco institut předpokládal 5 procent, což je zároveň hranice potřebná pro vstup do Spolkového sněmu. Levice přesto v Bundestagu zastoupení mít bude, neboť získala některé přímé poslanecké mandáty. Voliči v Německu mají totiž dva hlasy, jedním vybírají konkrétního kandidáta pro přímý mandát ve svém volebním obvodě, druhý hlas dávají politické straně.

Zbylých 8,6 procenta dostaly dohromady ostatní strany. Do Spolkového sněmu by se tak nedostaly, zachránily je ale přímé mandáty. Díky nim bude mít Levice 39 křesel a Sdružení voličů jižního Šlesvicka jedno.

Český průzkum nebyl tak přesný

Allensbach si relativně slušně vedl i v předpovědi v roce 2017. Volby tehdy dopadly následovně: CDU/CSU vyhrála s 32,9 procenta (předpověď: 36,0 procent), dále se umístily SPD 20,5 (22,0), pravicová AfD 12,6 (10,0), FDP 10,7 (10,5), Levice 9,2 (9,5), Zelení 8,9 (8,0) a ostatní strany 5,0 (4,0). Patrné je, že největší odchylku zaznamenal Allensbach u vítězné CDU/CSU, správně ale předpověděl pořadí všech stran.

Pro porovnání: poslední průzkum před parlamentními volbami v ČR v roce 2017 provedla agentura Median a vyšel šest dní před zahájením říjnových voleb. Vítěznému hnutí ANO agentura předpovídala zisk 25 procent hlasů, nakonec jich ale strana současného premiéra Andreje Babiše posbírala 29,6 procenta.

Německá konzervativní unie CDU/CSU snížila náskok sociálních demokratů

Evropa

Druhá ODS dostala 11,3 procenta hlasů, Median ji měl až na pátém místě se ziskem 9 procent. Třetí Piráti (10,8 procenta) měli podle agentury skončit šestí se ziskem 8,5 procenta.

Následovala SPD s 10,6 procenta (podle průzkumu měla být čtvrtá s 9,5 procenta). Dále se umístila KSČM s 7,7 procenta (podle průzkumu třetí s 10,5 procenta), ČSSD se 7,3 procenta (podle Medianu měla být druhá s 12,5 procenta), KDU-ČSL s 5,8 procenta (sedmá s 6,5 procenta), TOP 09 5,3 procenta (osmá s 6,0) a STAN s 5,2 procenta (Median hnutí přiřkl 4,0 procenta a „nepustil” ho do Sněmovny).

Reklama

Výběr článků

Načítám