Hlavní obsah

Porošenka na Majdanu uvítaly protesty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Nepřívětivě v pátek uvítali demonstranti v centru Kyjeva ukrajinského prezidenta Petra Porošenka. Přišel v doprovodu viceprezidenta USA Joea Bidena položit květiny k pomníku obětí krvavého zásahu na náměstí Nezávislosti (přezdívaném Majdan) z letošního února. Z davu nespokojenců, kteří žádali důsledné potrestání viníků, se ozývaly výkřiky „Hanba” a „Pryč s Porošenkem”.

Příbuzní obětí na Porošenka křičeli: HanbaVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Lidé shromáždění na náměstí volali po potrestání protagonistů režimu svrženého proruského prezidenta Viktora Janukovyče a nynější vládě vyčítali nedostatečně tvrdý postup proti exprezidentovi a jeho lidem.

"Kde jsou vrazi?" volali demonstranti a žádali Porošenka, aby alespoň státním vyznamenáním uctil památku stovky lidí, kteří při únorových protestech na "Majdanu" zahynuli.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Porošenko se podle agentury Unian pokusil dav uklidnit a přislíbil, že bezodkladně podepíše dekret o přiznání titulu Hrdina Ukrajiny obětem únorových nepokojů.

"Dnes více než kdy jindy musíme být jednotní," řekl prezident. "Pokud protesty, jako je tento, budou pokračovat, pak všechno, oč Majdan usiloval, přijde vniveč," konstatoval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Porošenko se setkal v Kyjevě s BidenemVideo: Reuters

Podle západních novinářů doprovázejících Bidena delegace USA váhala, zda je z bezpečnostních důvodů vhodné, aby viceprezident na náměstí Nezávislosti Porošenka v tak vzrušené atmosféře doprovázel.

Fotografie ukrajinských médií ale potvrzují, že Biden na Majdanu byl a stal se svědkem vůbec prvního veřejného protestu proti Porošenkovi od jeho květnového nástupu do prezidentské funkce.

Biden se v Kyjevě setkal také s premiérem Arsenijem Jaceňukem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám