Hlavní obsah

Pompeo se možná sejde i se Zemanem. Jeho tým přiletí už ve čtvrtek

– Praha

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo sice do Prahy přiletí až v úterý 11. srpna, už dnes ale v Česku přistane americký tým, který bude chystat detaily návštěvy. Serveru Blesk zprávy to řekla vicepremiérka Alena Schillerová (za ANO), která v době dovolené zastupuje předsedu vlády Andreje Babiše. Nevyloučila ani setkání Pompea s prezidentem Milošem Zemanem.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Ministr zahraničí USA Mike Pompeo

Článek

„V pátek budou na úřadu vlády čeští i američtí zástupci připravovat detailní program,” uvedla Schillerová. Připomněla, že cesta Pompea do Prahy byla připravovaná už dlouho dopředu a měla se odehrát už na jaře u příležitosti 75. výročí konce druhé světové války. Kvůli pandemii koronaviru však byla odložena.

Americký ministr zahraničí se setká s Babišem

Amerika

Hlavním tématem jednání bude bezpečnostní spolupráce mezi Českou republikou a Spojenými státy, řekl Radiožurnálu ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Politici obou zemí proberou i obchodní vztahy a regionální spolupráci, protože kromě ČR navštíví Pompeo ještě Polsko, Rakousko a Slovinsko.

Pompeo by měl do Prahy přiletět v úterý, ve středu se pak setká s Babišem. Podle Schillerové není vyloučeno ani jeho setkání s prezidentem Milošem Zemanem.

Přesun vojáků

Americký ministr zahraničí má při návštěvě střední Evropy se svými partnery jednat také o ohlášených přesunech části amerických jednotek z Německa. Předmětem hovorů má být podle zahraničních médií i bezpečnost mobilních sítí páté generace (5G) a s ní spojené vztahy s Čínou.

Pentagon minulý týden oznámil, že na základě rozhodnutí prezidenta Donalda Trumpa stáhnou USA zhruba 12 tisíc vojáků z Německa. O přesun části jednotek usiluje mimo jiné Polsko, jehož metropoli má Pompeo navštívit v sobotu 15. srpna. Ve stejný den si Poláci připomenou 100. výročí bitvy u Varšavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám