Hlavní obsah

Pomozte s migranty, jinak zablokujeme rozpočet, hrozí Itálie Evropské unii

Řím

Pokud země Evropské unie nepomohou Itálii s přílivem migrantů, Řím bude vetovat připravovaný dlouhodobý rozpočet Evropské unie na léta 2021 až 2027. V pondělí to prohlásil italský vicepremiér Luigi Di Maio. Na sociální síti napsal, že v „Evropě se bude hrát jiná písnička”.

Foto: Andrew Medichini, ČTK/AP

Šéf Hnutí pěti hvězd Luigi Di Maio

Článek

Di Maio upozornil, že Brusel bude naléhat na schválení rozpočtu do voleb do Evropského parlamentu v polovině příštího roku.

„Nedovolíme jim to. A pokud se v brzké budoucnosti kolem imigrace nic nezmění, veto bude více než jisté,“ zdůraznil na Facebooku politik, který v italské koaliční vládě zastupuje protiunijní Hnutí pěti hvězd.

Vicepremiér už minulý týden hrozil v souvislosti se sporem o to, kdo převezme migranty z lodi Diciotti, která zakotvila v italském přístavu. Italské úřady dlouho bránily vylodění uprchlíků, protože vláda požadovala, aby ostatní země EU poskytly záruky, že si je přerozdělí. [celá zpráva]

Itálie dlouhodobě žádá pomoc ostatních zemí EU. V červnu a červenci pomohly některé země Itálii a také Maltě s migranty, kteří se vylodili v jejich přístavech.

Evropská komise v květnu navrhla na léta 2021 až 2027, tedy pro období po odchodu Británie z EU, rozpočet ve výši 1,135 biliónu eur (28,9 biliónu Kč) v závazcích, což je asi 1,11 procenta hrubého národního důchodu (HND) společenství.

Plán, který počítá s vyššími příspěvky 27 států, mírně ubírá ve strukturálních fondech a v zemědělské politice, přidává ale peníze do oblastí, jako je bezpečnost, obrana či řešení migrační problematiky. Komise chce také možnost přístupu k evropským penězům spojit s kvalitou právního státu v přijímajících zemích.

Reklama

Výběr článků

Načítám